Pritarta naujam atsinaujinančios energetikos plėtros modeliui

Vyriausybėje pritarta Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimams, kuriais įtvirtinamas naujas paramos modelis atsinaujinančius energijos išteklius (AEI) naudosiančių elektrinių skatinimui. Šie pakeitimai užtikrins tolesnę atsinaujinančios energetikos plėtrą ir leis siekti strateginių energetikos tikslų.

„Atsižvelgdami į geriausią kitų šalių patirtį, atsinaujinančiai energetikai skatinti pasirinkome tokį modelį, kuris užtikrins sąžiningą ir sveiką konkurenciją bei mažiausią kainą. Kartu tai leis siekti strateginio mūsų tikslo - plėtoti švarią vietinę elektros energijos gamybą ir mažinti priklausomybę nuo jos importo“, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Nacionalinėje energetikos strategijoje numatoma, kad 2025 m. AEI naudojančios elektrinės pagamins dvigubai daugiau elektros nei dabar (nuo 2,5 TWh iki 5 TWh), kas leis 30 proc. sumažinti elektros energijos importo poreikį.

Pagal naująją tvarką, parama AEI elektrinėms ir toliau bus skirstoma aukcionų būdu, nes toks metodas leis užtikrinti pačią žemiausią kainą. Todėl svarbiausias kriterijus, lemsiantis naujų aukcionų laimėtojus - mažiausias priedas prie elektros energijos rinkos kainos „Nordpool“ biržoje, kuris bus mokamas 12 metų laikotarpiu.

Modelis bus finansuojamas iš Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokesčio ir papildomai nekainuos, kadangi nuo 2021 m. daliai AEI gamintojų, gaunančių paramą pagal dabartinę paramos schemą, baigsis skatinamasis laikotarpis ir parama toliau nebebus mokama.

Parama bus skirstoma technologiškai neutralių aukcionų būdu - tai reiškia, kad juose dalyvauti galės įvairias atsinaujinančios energetikos technologijas elektros energijos gamybai naudojančios elektrinės. Technologiškai neutralūs aukcionai leis atrinkti tik ekonomiškai pačius naudingiausius projektus.

Šis modelis taip pat numato „lubas“ išmokamiems priedams - tokiu būdu bus užtikrinama, kad pakilus elektros energijos rinkos kainoms nebūtų permokama AEI gamintojams.

Taip pat naujuoju paramos modeliu tikimasi palaipsniui integruoti AEI naudojančius elektros energijos gamintojus į rinką ir kuo mažiau ją iškraipyti, todėl jie bus įpareigoti elektros energiją parduoti rinkoje, o taip pat prisiimti balansavimo atsakomybę bei padengti prijungimo prie tinklų išlaidas.

Anksčiau galiojusi paramos schema nebuvo pritaikyta veikti rinkos sąlygomis ir integruoti gamintojus į rinką bei neatspindėjo intensyvėjančios technologijų pažangos.

Gamintojams būdavo mokamas nustatytas fiksuotas tarifas, kurio dydis būdavo nustatomas aukciono metu - mažiausią tarifą pasiūlęs gamintojas tapdavo aukciono laimėtoju. Elektros energiją iš jų privalomai supirkdavo paskirtoji įmonė arba tinklų operatorius, todėl tokia paramos schema neskatino gamintojų veikti rinkos sąlygomis ir reaguoti į rinkos poreikius bei pokyčius. Taip pat anksčiau vykusius AEI aukcionus laimėję gamintojai nebuvo atsakingi už elektros energijos balansavimą, o prijungimo prie elektros tinklų išlaidas jie dalindavosi su tinklų operatoriumi.

Naujoji paramos schema jau derinama su Europos Komisija pagal pranešimo apie valstybės pagalbą procedūras ir galės būti taikoma tik sulaukus Komisijos pritarimo.

Siekiama, kad naujoji AEI aukcionų tvarka būtų priimta Seimo rudens sesijoje ir įsigaliotų 2019 m. gegužės 1 d. Planuojama, kad patvirtinus šį modelį, jau kitų metų liepą bus skelbiamas pirmasis aukcionas, kurio metu bus paskirstyta 0,3 TWh dydžio kvota.

Naujuosiuose aukcionuose taip pat galės dalyvauti ir elektros energijos gamintojai iš kitų ES šalių, turinčių tiesioginę jungtį su Lietuva bei įsipareigojusių atverti savo paramą Lietuvos įmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Nemokamas sūris tik pelėkautuose", Gamtoje NIEKO nebūna nemokamo, o už vėjo jėgainių plėtrą jau dabar mokam savo pačių gyvybėmis per klimato atšilimą, liūtis ir potvynius... galim sulaukti ir arktinių šalčių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių