Pritarta Lietuvos traukimuisi iš Transeuropinio geležinkelio projekto

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui nutraukti Lietuvos dalyvavimą Transeuropinio geležinkelio (TER) projekte. Susisiekimo ministerijos siūlymas motyvuojamas tuo, kad Lietuvai dalyvauti šiame tarptautiniame projekte nenaudinga.

Įstatymo projektu siekiama denonsuoti 1998 metų spalį Vilniuje pasirašytą TER kredito fondo susitarimą dėl bendradarbiavimo. Skelbiama, kad taip kasmet bus sutaupyta 8,7 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų, skiriamų nario mokesčiui.

„Sutartis neneša praktinės naudos, mūsų darbuotojai nelabai ir važiuoja į tuos susitikimus“, – Vyriausybės posėdyje sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Ministerijos pažymoje nurodoma, kad TER veikla yra labiau apžvalginio pobūdžio, tai yra, apžvelgiami šalyse narėse vykstantys ir planuojami plėtros planai, o konkrečios rekomendacijos nėra teikiamos, todėl Lietuvai išstojus iš TER ir toliau bus užtikrinamas geležinkelių transporto saugos ir infrastruktūros plėtros klausimų sprendimas.

Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos Transeuropinio geležinkelio (angl. „Trans-European Railway“ – TER) projektas įsteigtas 1990 metais, šiuo metu jis vienija 17 šalių narių, tarp kurių yra Čekija, Graikija, Italija, Lietuva, Lenkija, Rusija, Turkija, o 6 šalims suteiktas stebėtojų statusas (tarp jų – Latvija, Moldova, Ukraina). Vyksta Azerbaidžano stojimo procedūra.

Pati JT komisija savo svetainėje nurodo, kad projektas yra skirtas centrinės, rytų ir pietryčių Europos šalių bendradarbiavimui. O tarp pagrindinių jo tikslų – pagerinti transporto operacijų kokybę ir efektyvumą, padėti Europos transporto infrastruktūros sistemų integravimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuva turėtų ir iš Jungtinių Tautų išstoti, kad nebūti vienoje organizacijoje su rusais.

Liu

Liu portretas
Malačiai kgbistai, gerai pasitvarkėt...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių