Priklausomybės ligų centro vadovas: siūlymai dėl alkoholio nutaikyti į sveikus žmones

Dalis Seime svarstomų įstatymų pataisų dėl alkoholio prieinamumo ribojimo yra nutaikytos į sveikus, o ne problemų su jo vartojimu turinčius žmones, sako Kauno apskrities priklausomybės ligų centro vedėjas, psichiatras Leonas Kačinskas.

„Šiuo metu svarstomi draudimai yra labiausiai nukreipti į tuos žmones, kurie nėra priklausomi. Susidaro toks įspūdis, kad girtaujančius asmenis valdžia tiesiog nurašo. Deja, eliminavę juos iš visuomenės ir pasmerkę juos kaip jau degradavusius, problemos neišspręsime“, - žurnalistams antradienį sakė L.Kačinskas.

Jis pabrėžė esantis už alkoholio prieinamumo mažinimą didinant amžiaus cenzą ar uždraudžiant alkoholo reklamą, tačiau nepalaikantis iniciatyvų, pavyzdžiui, riboti prekybą festivaliuose.

Psichiatrui antrino alkoholio internete veikiančio prekybos vynu tinklo „Global Wine Trade“ vadovas Dainius Kalina. Pasak jo, visi resursai siekiant mažinti alkoholio vartojimą turėtų būti nukreipti „į tą problematiškiausią grupę, kuri gyvena kaimuose“.

L.Kačinskas sakė, kad šiuo metu siūlomi alkoholio draudimai veiksmingi galėtų būti tik labai trumpą laiką, tačiau girtavimo šalyje nesumažintų.

Jo manymu, Lietuvoje psichologinė pagalba ir specializuotas gydymas nuo priklausomybių turėtų būti prieinamesni.

„Aš nematau, kad būtų kompleksiškai bandoma spręsti šią problemą. (...) Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo ir Vidaus reikalų ministerijos turi turėti aiškias tarpžinybinio bendradarbiavimo ir veikimo kartu priemones“, - kalbėjo Kauno apskrities priklausomybės ligų centro vadovas.

Jeigu visuomenė nedalyvaus, jeigu ji nepriartins prie savęs šitų nelaimėlių, nepadės jokios Vyriausybės programos, jokie draudimai, ribojimai ar specializuotos parduotuvės.

„Problemos yra tikrai ne miestuose, (...) bet kaimai, žemesnio socialinio sluoksnio žmonės, dideli socialinės skirties atstumai. Manau, kad uždarius parduotuvėlės kaime jie pradės atrasti surogatus, atsiras didelės rimtos psichozės, sunkesnės ligos, kurias mums reikės gydyti“, - pridūrė jis.

Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas teigė, kad parlamente svarstomuose įstatymų pakeitimuose nenumatytas didesnis bendruomenių įsitraukimas į alkoholizmo problemų sprendimą.

„Jeigu visuomenė nedalyvaus, jeigu ji nepriartins prie savęs šitų nelaimėlių, nepadės jokios Vyriausybės programos, jokie draudimai, ribojimai ar specializuotos parduotuvės“, - sakė verslininkas.

Seimas šiuo metu svarsto kelis įstatymų projektus, be kitų dalykų, apimančius alkoholio pardavimo laiko trumpinimą, reklamos draudimą. Aštrią kritiką svarstant šiuos projektus paskatino siūlymai dėl alkoholio prekybos apribojimo masiniuose renginiuose ir lauko kavinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
pati didžiausia pagalba problema turinciam žmogui yra ta,jis turi pats noreti negerti,tukstancius ''koduoja'',kiek žmoniu ''gydosi'' minesotos programose,kiek gyvena nevyriausybiniu organizaciju suburtuose namuose ir ka turim,,,nedidele dauguma islieka blaivus,kiti ta pacia diena ''nulaužia''koda,,ar tik kaimas gere,o kas vyksta miestuose ar negeria,,,ar seniai uždraude darželiuose sventes švesti,mokyklose,darbo vietoje,o kiek gydytojams padovanojam dekalitru,,,geriam visi,kas saikingai,o kas ir nesugebantis atsispirti tai taurelei,paslystame gyvenimo kelyje,prarandam viska ka turejom-šeima,darba,pasitikejima-baisiausia pati save,,,

Anonimas

Anonimas portretas
Labai reikia gydyt alkoholikus. Labai norėtųsi, kad grįžtų priverstinis gydymas. Pagalba alkoholikui dabar yra neįmanoma. O draudimai ir turi būti sveikiems.

Nenene

Nenene portretas
Būtent į sveikus (dar) ir reikia orientuotis.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių