Nuo ko priklausys Lietuvos eksporto ateitis?

  • Teksto dydis:

Lietuvos eksporto apimtis toliau kyla kaip ant mielių, o ar ši tendencija tęsis, priklausys ir nuo to, ar verslas investuos į gamybos pajėgumus, nes prie išoriniu rizikos veiksnių prisideda Skandinavijos šalyse besiformuojantis nekilnojamojo turto (NT) burbulas ir kol kas sunkiai prognozuojamas „Brexit“ poveikis, rašo „Verslo žinios“.

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas abejoja, ar NT rinka Skandinavijoje galėtų perkaisti ir padaryti neigiamą poveikį šalių ekonomikai, tačiau Pramonininkų konfederacijos patarėjo ekonomikai Aleksandro Izgorodino teigimu, Lietuvos eksportuotojams šiuo metu gana rizikinga Skandinavija – Švedijos ir Norvegijos NT rinkos yra atsidūrusios netoli perkaitimo ribos, be to, visose Šiaurės šalyse itin smarkiai išaugęs namų ūkių įsiskolinimo lygis.

„2013-2016 metais apie 40 proc. Lietuvos eksporto prieaugio sukurta Skandinavijoje, o šiemet eksportas į šias šalis ūgtelėjo apie 18 proc. įspūdingą šuolį padarė inžinerinė pramonė. Tačiau čia besiformuojantis NT burbulas gali sprogti, todėl kyla abejonių dėl ilgalaikio lietuviško eksporto augimo į Skandinaviją tvarumo“, – dienraščiui sakė A. Izgorodinas, kurio nuomone, įmonėms, kurios eksportuoja tik į Skandinavijos valstybes, reikėtų šią riziką įvertinti ir pergalvoti savo eksporto strategiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių