Priimtas Fizinių asmenų bankroto įstatymas

Seimas pagaliau priėmė Fizinių asmenų bankroto įstatymą, kuris įsigalios nuo kitų metų kovo, jeigu Prezidentė Dalia Grybauskaitė jį pasirašys.

Ketvirtadienį parlamentarai galutinai balsavo dėl daugiau kaip dvejus metus rengto įstatymo, kuris reglamentuoja fizinių asmenų bankroto galimybę. Šio įstatymo projektą Seimui pateikė  Vyriausybė.

Planuota, kad Fizinių asmenų bankroto įstatymas įsigalios šiemet pavasarį, tačiau užtrukus priėmimo procedūroms įsigaliojimas nukeltas iki 2013-ųjų kovo.

Už įstatymo priėmimą balsavo 95 Seimo nariai, prieš buvo 1, susilaikė 3.

„Tai seniai reikalingas įstatymas. Nes iki šiol mūsų piliečiai bankrotui rinkdavosi tai Latviją, tai Angliją. Dabar galės tai daryti ir Lietuvoje“, - kalbėjo Darbo partijos frakcijos narys Saulius Bucevičius.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovas Andrius Mazuronis irgi teigė, kad įstatymas reikalingas, nors ir abejojo, ar pasinaudodami šiuo teisės aktu bankai nepabrangins paskolų ir nepradės jų išdavinėti gerokai atsargiau.

Liberalų sąjūdžio narys Algis Kašėta tvirtino, kad žengtas tik pirmas žingsnis ir ateityje įstatymą reikės gerokai pataisyti, nes gyvenimas parodys, kur dar yra spragų jo įgyvendinime.

Su tuo sutiko ir Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis. Priimdamas Fizinių asmenų bankroto įstatymą Seimas dviejų balsų skirtumu atmetė jo pasiūlymą, kad bankai iš bankrutuojančiojo asmens negalėtų reikalauti didesnių atsiskaitymų, nei užstatytojo turto vertė. „Tikiuosi, ateityje prie šio pasiūlymo sugrįšime“, - teigė jis.

Jeigu D.Grybauskaitė įstatymo nevetuos ir jis įsigalios po dešimties mėnesių, fizinio asmens nemokumas Lietuvoje bus skelbiamas tuomet, kai jis negali įvykdyti skolinių įsipareigojimų, kurių mokėjimo terminai suėję ir kurių suma viršija 25 Vyriausybės patvirtintas minimaliąsias mėnesines algas, tai yra sudaro apie 20 tūkst. litų.

Šis įstatymas bus taikomas fiziniam asmeniui, neatsižvelgiant į jo skolinių įsipareigojimų atsiradimo laikotarpį.

Fizinio asmens bankroto procesas vyktų teismo tvarka, o jį inicijuoti galėtų tik pats fizinis asmuo. Norėdamas pateikti pareiškimą teismui, jis turėtų ne vėliau kaip prieš mėnesį apie tai raštu pranešti raštu visiems kreditoriams.

„Nuo teismo nutarties iškelti fizinio asmens bankroto bylą įsiteisėjimo dienos fizinio asmens turtu ir visomis gaunamomis fizinio asmens pajamomis disponuotų bankroto administratorius. Fizinio asmens kreditorių reikalavimams tenkinti ir jo mokumui atkurti turėtų būti parengtas planas, kurio įgyvendinimo trukmė negalėtų būti ilgesnė nei 5 metai“, - dėstoma įstatyme.

Pagal įstatymą antrą kartą bankrutuoti fizinis asmuo galėtų ne anksčiau kaip po 10 metų po pirmojo proceso.

Kai kurie parlamentarai buvo parengę kitokius Fizinių asmenų įstatymo projektus, tačiau dauguma Seimo narių nusprendė paremti Vyriausybės parengtąjį teisės aktą. Likusieji buvo atmesti.

Šiuo metu Lietuvoje fizinis asmuo bankrutuoti negali, todėl dalis žmonių bankroto procedūras inicijuoja užsienyje.

Tačiau bankininkai prognozuoja, kad nedaug fizinių asmenų pasinaudos naujuoju įstatymu, mat jo nustatytosios bankroto procedūros yra labai ilgos ir sudėtingos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
as nepritariu . Kekvienas asilas turi atsakyti uz savo klaidas o ne šalį padaryti atpirkimo ožiu .

Tegyvuoja sukčiai

Tegyvuoja sukčiai portretas
Manau, kad taip galima pavadinti šį įstatymą - " Tegyvuoja ir teklesti sukčiai". Nesuprantama, kaip gali būti įstatymai priiminėjami atgaline data. Tai jei toks įstatymas būtų anksčiau galiojęs, tai aišku, niekas ir nebūtų skolines pinigų, nes žinotų, jog įstatymas leidžia jų neatiduoti. O dabar reiškia, jei aš kažkam paskolinau prieš kelis metus, kai to įstatymo nebuvo, tai dabar man skolos aišku, neatiduos. Šis įstatymas, manau, pažeidžia žmonių, kurie paskolino kažkam anksčiau, teises. Tai dabar seimas tegul ir atiduoda tas skolas už tuos sukčius, kurie, pasinaudoję tuo įstatymu, negrąžins senų skolų. Nesuvokiama, kaip galima priiminėti tokius įstatymus, leidžiančius sukčiauti. Vienintelis Veselka teisingai pasakė.

Aha

Aha portretas
Tai jei priėmė įstatymą, veikiantį atgaline data, tai valdžia turėtų kompensuoti žmonėms patirtus nuostolius, dėl tokio įstatymo priėmimo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių