Prie Prezidentūros protestavo AE kritikai ir N.Venckienės šalininkai

Trečiadienį prie Prezidentūros surengtame mitinge apie pusė šimto protestuotų ragino prezidentę nepasirašyti Seime šią savaitę priimtų įstatymų, atveriančių kelią naujos atominės jėgainės statybai.

Kartu dalis protestuotojų piktinosi parlamento sprendimu atimti Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės neliečiamybę.

Protesto akcijoje plevėsavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Tautininkų sąjungos, Jungtinio demokratinio judėjimo vėliavos, plakatai skelbė „Ne - fukušimoms“, „Referendumui - taip“, „Atominės energijos? Ačiū, nereikia“, „Išgelbėsiu Kedytę, išgelbėsiu ir kitus“.

Akcijoje dalyvavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Tomas Tomilinas, kuris priklauso parašus dėl privalomojo referendumo atominės energetikos ateities klausimu renkančiai iniciatyvinei grupei, kritiškai įvertino, kad mitingo organizatoriai susiejo du klausimus.

„Tai yra absoliučiai skirtingi dalykai. Galbūt vieniems žmonėms tai susiję, bet man atrodo, kad turime tai atskirti, politinė diskusija turi vykti kokybiškai. Mes atėjome todėl, kad mus pakvietė į mitingą prieš branduolinę energetiką ir už tai, kad prezidentė nepasirašytų šiandien koncesijos įstatymo. Man atrodo, kad mitingas turi turėti vieną tikslą, o ne plakti viską į vieną“, – aiškino T.Tomilinas.

Šio referendumo iniciatoriai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų judėjimas, viešoji įstaiga „Žalioji Lietuva“, kai kurių savivaldybių vadovai, Seimo nariai. Jie parašus turi surinkti iki liepos 17 dienos.

Trečiadienį surengto mitingo organizatoriai turėjo leidimą sukviesti iki 300 žmonių, tačiau dalyvių buvo kur kas mažiau. Tarp jų – Seimo nariai Ligitas Kernagis, Kazimieras Uoka, Gintaras Songaila, Saulius Stoma, Lietuvos žaliųjų judėjimo vadovas Rimantas Braziulis, Nepriklausomybės Akto signataras Romualdas Ozolas, buvęs parlamentaras Algimantas Matulevičius, profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.

G.Songaila veikimą „prieš vaiką ir Lietuvos konstitucinę santvarką“ ir „atominės elektrinės projekto šturmą Seime“ sakė laikantis „tos pačios ligos pasireiškimais“.

R.Ozolas taip pat sakė matantis ryšį tarp atominės energetikos ir Garliavos istorijos.

„Garsiausi Lietuvos mokslininkai ir praktikai sako, kad Lietuvos pririšimas prie urano, naftos ir dujų energetikos šaltinių nukreipia Lietuvą nuo generalinio energetikos pažangos kelio ir neatitinka nacionalinių interesų. Žmonės sako - pasiklauskime galų gale tautos, sužinokime jos nuomonę referendume. Ne - sako Seimas, mes žinome geriau. Ar tai nepanašu į valdžios užgrobimą ir jos panaudojimą prieš tautą? Gryniausiais pavidalais tai pademonstruota pagrobiant mergaitę ir panaikint teisėjos N.Venckienės imunitetą“, – teigė R.Ozolas.

„Apie kokią energetinę nepriklausomybę kalbama, jeigu jėgainė – komercinė, dar giliau įklampinanti mus į priklausomybę nuo abiejų didžiųjų kaimynų - Rusijos ir Lenkijos? Prezidente, jei girdite mus, nepasirašykite šito pragaištingo įstatymo“, – ragino jis.

Seimas praėjusią savaitę priėmė Branduolinės (atominės) elektrinės įstatymą, kuris atvėrė kelią naujos branduolinės jėgainės statybai.Antradienį parlamentarai patenkino generalinio prokuroro prašymą panaikinti teisėjo N.Venckienės teisinį imunitetą, nes jau norima pateikti įtarimus dėl teismo negerbimo, teismo sprendimų nevykdymo, pasipriešinimo pareigūnui, piktnaudžiavimo globėjos teisėmis ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fly

fly portretas
Referendumas reikalingas.Pinigu taupymui reikia sumazinti seimunu iki101.Gal maziau jame bus kvailiu.

KAUNIETIS

KAUNIETIS portretas
Elektrine statyti Garliavoje reikalavo patvoriniai.

2-am

2-am portretas
Nors nesivadink kauniečiu, gėda dėl tokių kaip tu.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių