Prie bankų durų – kas ketvirta smulki ir vidutinė įmonė

  • Teksto dydis:

Ketvirtadaliui Lietuvos smulkių ir vidutinių įmonių per artimiausius 12 mėnesių prireiks papildomo finansavimo, rodo „Citadele“ banko inicijuotas tyrimas.

Spręsdami verslo finansavimo klausimus, beveik 30 proc. verslininkų ketina naudotis bankų paskolomis, kas šešta įmonė tikisi gauti lėšų investicijoms iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų.

Bendrovei „Spinter tyrimai“ banko užsakymu apklausus daugiau nei 500 smulkių ir vidutinių šalies įmonių, paaiškėjo, kad lėšų poreikis ypač svarbus gamybos sektoriaus bendrovėms. Net 43 proc. gamybos įmonių vadovų teigė, jog per 12 mėnesių verslui prireiks papildomo finansavimo. Su išorinių lėšų poreikiu susidurs 22 proc. prekybos ir paslaugų įmonių.

Finansavimo poreikį smulkieji verslininkai linkę tenkinti pasinaudodami banko paskolomis (28 proc.), ES struktūrinių fondų instrumentais (16 proc.), taip pat paskolomis iš partnerių ar draugų (14 proc.).

„Bankų paskolos smulkioms ir vidutinėms įmonėms yra reikšmingiausias išorinis verslo finansavimo būdas. Europos Komisijos vertinimu, apie 70 proc. Europos Sąjungos įmonių ima paskolas iš bankų. Lietuvoje verslo paskolų portfelis auga tvariai, o vis didesnė konkurencija pastaruoju metu atsiranda būtent dėl smulkaus ir vidutinio verslo projektų. Nors Lietuvoje kas septinta nedidelė įmonė neatmeta varianto ieškoti papildomų lėšų veiklai pas partnerius ar draugus, tačiau tokių verslininkų dalis yra nedidelė. Aiškios bankų taisyklės ir subjektyvių faktorių eliminavimas daro juos pirmu pasirinkimu tarp visų kitų finansavimo galimybių“, - teigia „Citadele“ banko verslo klientų departamento direktorė Giedrė Kubiliūnienė.

Pasak G. Kubiliūnienės, verslo kreditavimo tendencijas tiksliai atspindi Lietuvos banko analitikų išvados apie tai, kad esant pakankamai didelei konkurencijai dėl didžiųjų klientų kreditavimo, bankai šiuo metu vis daugiau dėmesio ima skirti būtent smulkiajam ir vidutiniam verslui.

„Vien „Citadele“ bankas per 2016 m. pirmąjį pusmetį smulkioms įmonėms išdavė 569 paskolas, kai tuo tarpu pernai per šešis mėnesius tokių paskolų buvome suteikę vos 174 tokias. Šie skaičiai rodo akivaizdų šuolį smulkaus verslo finansavimo srityje. Vidutinė smulkiajam verslui aktuali paskolos suma yra apie 100 tūkst. eurų“, – sako „Citadele“ banko atstovė.

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad bankų paskolomis labiau linkusios naudotis užsienio kapitalo įmonės. Net 44 proc. tokių bendrovių bankų kreditus įvardijo kaip prioritetinį verslo finansavimo šaltinį, tuo tarpu iš lietuviško kapitalo įmonių bankų paskolas linkusios rinktis 26 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių