Prezidentės patarėja: IAE uždarymo finansavimo pratęsimas – laimėjimas

Lietuvai uždarant sovietmečiu statytą Ignalinos atominę elektrinę (IAE),svarbiu laimėjimu tapo jėgainės uždarymo finansavimo iš Europos Sąjungos paramos lėšų termino neribojimas, sako šalies prezidentės patarėja.

„Vienas svarbiausių dalykų, ką pavyko išsikovoti, kas galbūt nėra šią akimirką suskaičiuojama pinigais - užsitikrinti, kad nebūtų apriboti IAE uždarymo finansavimo terminai. Nes pirminiame pasiūlyme buvo numatyta, kad IAE uždarymas būtų finansuojamas iki pusės šios finansinės perspektyvos. Ką daryti toliau - niekas negalėjo atsakyti“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

Jos teigimu, jeigu šiuo šiuo metu negalima to išmatuoti finansiškai, reikia tikėtis, šalis pajus derybose dėl kitos finansinės perspektyvos - žiūrint į ilgalaikę perspektyvą.

„Taigi tai, kad šiuo metu derybas pabaigus galutiniame dokumente netgi atsirado nuoroda į mūsų stojimo į ES sutartį, kuri numato, kad ES turi dalyvauti IAE uždarymo procese ir užtikrinti adekvatų finansavimą, yra labai svarbu“, - tvirtino J.Neliupšienė.

Ji nei patvirtino, nei paneigė, kad Lietuvos poziciją dėl IAE uždarymo finansavimo galėjo susilpninti tai, jog šalis projektui nesugebėjo išnaudoti 2007-2013 metais skirtos europinės paramos.

„Manau, kad įvairūs aspektai turėjo įtakos deryboms. Nes derybos yra derybos, tie, kas siekia apginti savo interesus, ieško savo stipriųjų pusių ir sau palankių argumentų. Tie, kas yra kitoje derybų barikadų pusėje, jie ieško priešingų argumentų“, - teigė prezidentės patarėja.

2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje IAE uždarymui bus skirta 450 mln. eurų. Pasak J.Neliupšienės, ateityje bus galima panaudoti 300 mln. eurų nepanaudotą europinę paramą iš dabartinės finansinės perspektyvos.

„Jeigu žiūrėti taip, skirta parama yra maždaug lygi tai, kurią Lietuva pajėgtų įsisavinti per 6-7 metų laikotarpį, tai yra pakankamai didelė suma tam, kad nebūtų sustabdytas ar sulėtintas projekto įgyvendinimas“, - sakė J.Neliupšienė.

2007-2013 metais IAE uždarymo darbams ES skyrė 1,37 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

q

q portretas
nu taip.... GI REIKIA PASIRODYTI KAD KAZKA NUVEIKE..... ... PREZIDENTE..TU MUMS NEBEPATINKI.

nauseda

nauseda portretas
sake,kad pinigu neuzteks.klausimas ,kas meluoja...

Cha

Cha portretas
Galės vėl taškyti dievai žino kur...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių