D. Grybauskaitė viešbučių verslo nenuvylė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nesutinka, kad viešbučiams būtų taikomas lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas. Tačiau verslininkai sako, kad ir šalies vadovės siūlomi 9 proc. juos visiškai tenkina.

Grąžino Seimui

Prezidentė D.Grybauskaitė penktadienį grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas. Jos nuomone, mokesčio lengvata viešbučiams galėtų būti 9 proc., o ne 5 proc., kaip numatyta dabar.

Šalies vadovė siūlo viešbučiams nuo 2015 m. taikyti 9 proc. PVM tarifą, kuris būtų panašus į Estijoje, Suomijoje, Lenkijoje vyraujantį tarifą. Tokiu atveju valstybės biudžetas netektų apie 30 mln. litų pajamų per metus.

Prezidentė mano, kad dabar įstatyme numatyta 5 proc. PVM lengvata būtų skausminga biudžetui, kuris dėl jos netektų iki 40 mln. litų.

"Visose ES šalyse, išskyrus vienintelį Liuksemburgą, apgyvendinimo paslaugoms taikomas didesnis nei 5 proc. PVM tarifas", – rašoma prezidentūros pranešime spaudai.

Pasiūlymas priimtinas

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė dienraščiui vakar teigė, kad 9 proc. PVM tarifas viešbučių paslaugoms šioje srityje dirbantiems verslininkams yra visiškai priimtinas.

Pasak jos, svarbiausia, kad viešbučių mokami mokesčiai nebūtų smarkiai didesni nei valstybėse kaimynėse ir mūsų šalies turizmo sektorius būtų konkurencingas.

Tiesa, pašnekovė pabrėžė, kad jei viešbučiams būtų taikomas Seimo siūlytas 5 proc. PVM tarifas, Lietuva galėtų tapti viso regiono turizmo sektoriaus lydere: "Viešbučiai per metus galėtų pasiruošti, investuoti, o kai 2015 m. įsivestume eurą, tikrai paaiškėtų, kad esame aplenkę šalis, kuriose PVM tarifas viešbučiams didesnis."

"Jeigu turėtume 5 proc. tarifą, galėtume siūlyti mažesnes kainas nei estai, latviai ar lenkai. Tai reiškia, kad mūsų šalis pritrauktų daugiau turistų, o daugiau pajamų gaunantis verslas sukurtų daugiau darbo vietų. Tačiau ir Prezidentės siūlomi 9 proc. tikrai nėra bloga naujiena. Nereikia vyti Dievo į medį", – kalbėjo E.Šiškauskienė.

Iki šiol viešbučiams buvo taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Per metus nenumirs

Paklausta, ar viešbučių verslą tenkina tai, kad lengvatinis PVM tarifas įsigalios ne nuo ateinančių, o tik nuo 2015 m., E.Šiškauskienė teigė, jog dėl tų vienų metų nieko baisaus neatsitiks. Anot jos, viešbučiams svarbiau, kad mokestinė aplinka būtų pastovi, mokesčiai nebūtų nuolat kaitaliojami.

"Viešbučių verslas paprastai plėtojamas už paskolas, tai reiškia, kad verslininkams reikia nuolat viską planuoti ir būti tikriems, jog jokių radikalių pokyčių nebus. Mums tinka ir nuo 2015-ųjų, kaip sakoma, geriau žvirblis rankoj nei briedis girioj. Tačiau verslininkai turi žinoti, kad tas PVM tarifas nuo 2015-ųjų tikrai bus toks ir po metų nebus sugalvota vėl jį keisti.

Žinoma, jei lengvatinis PVM tarifas būtų taikomas nuo kitų metų, viešbučiai jau dabar galėtų imtis investicinių projektų, nes planų tikrai yra daug, įdarbinti daugiau žmonių, ypač jaunimo, ir taip prisidėti prie šalies problemų sprendimo", – teigė Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė.

Ji užsiminė, kad į Lietuvą planuoja ateiti garsūs tarptautiniai viešbučių verslo vardai, pavyzdžiui, "Hilton". O tokiems investuotojams stabili mokestinė aplinka yra vienas svarbiausių argumentų renkantis šalį investicijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių