Prezidentė: PVM lengvata šildymui atšaukiama ne laiku

  • Teksto dydis:

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata šildymui atšaukiama ne laiku ir netikslingai, pirmadienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Manyčiau, kad dabar šios lengvatos atšaukimas yra nesavalaikis ir netikslingas žingsnis“, - žurnalistams Kaune sakė D.Grybauskaitė.

Ji teigia, kad biudžeto subalansavimui politikai galėtų rasti kitų priemonių, pavyzdžiui, išmokant valstybinių įmonių dividendus, atsakingiau renkant papildomas lėšas iš įmonių mokamo PVM.

„Valstybės biudžetas yra politinis instrumentas, tai nėra mechaninis skaičiukų dėliojimas. Ir rezervų, kaip išsaugoti deficitą, yra daug kur, tame tarpe - ir dividendai valstybinių įmonių, ir PVM grąžinimas“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Anot jos, lengvatą teoriškai būtų galima naikinti tuomet, kai krinta pasaulinės naftos kainos, kai baigiasi šildymo sezonas ir kai „yra sukurtas aiškus kompensacinis mechanizmas“.

„Visi šie faktoriai yra ne tokie: nėra aiškaus kompensacinio mechanizmo, kainos tarptautinės kyla“, - sakė ji.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis - 21 procentas.

„Valstiečiai žalieji“ teigia, kad nuo sausio nelikus lengvatos, bus išplėstas ratas asmenų, gaunančių kompensacijas už šildymą. Kompensaciją numatoma mokėti ne tik besinaudojantiems centriniu šildymu, bet ir tiems, kurie šildosi elektra, dujomis, malkomis.

PVM lengvata nėra numatyta kitų metų biudžeto projekte, tačiau antradienį Seimui ketinama pateikti socialdemokratų siūlymą lengvatą pratęsti iki birželio. Šiam projektui ankstesnės kadencijos Seimas yra pritaręs svarstymo stadijoje, bet galutinis balsavimas dėl priėmimo buvo nukeltas.

Lengvatos panaikinimo iniciatoriai teigia, kad ji neteisinga, nes ja naudojasi ir turtingi žmonės. Kritikai teigia, kad lengvatos atsisakymui nepasirengta, ji gali sukelti chaosą savivaldybėse, o valdžiai vertėtų rūpintis šilumos kaina, o ne pašalpos gavėjų rato didinimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
PIRMA reikia grąžint ikikrizinį PVM!!!

pritariu

pritariu portretas
Labai protingai pasakyta. Bet yra manančių, kad jie žino geriau.

Labai ačiū

Labai ačiū  portretas
mūsu gerb. Prezidentei, kad pasisakė už liaudį, kad nelaikas naikint PVM lengvata šildymui, kad yra kitų būdų kaip papildyt biudžetą. Ir aišku kad galėtu geriau apmokestint automobilius, nes jau pilna Lietuvėlė tų mašinų, taip prigrūsta , kad baisu, Lietuvoj žmonių mažiau, bet automobilių daugiau, nes 1 žmogus turi kokias 2 ar 3 mašinas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių