Prezidentė nesako, kaip siūlytų žmonėms balsuoti referendume dėl AE

Prezidentė neatskleidžia, kaip siūlytų rudenį balsuoti žmonėms patariamajame referendume dėl naujos atominės elektrinės (AE) statybos, tačiau ragina Vyriausybę „pagaliau“ suteikti šalies gyventojams pilną informaciją apie šį projektą.

„Aš pirmiausia norėčiau agituoti Vyriausybę pagaliau paaiškinti žmonėms, duoti pilną informaciją apie projektą, įdėti į visus valdžios tinklalapius, pradedant Vyriausybe baigiant Užsienio reikalų ministerija ir Energetikos ministerija, atsakymus į visus neaiškius klausimus. Ir tiktai kai žmonės žinos viską, turės patys priimti sprendimą“, - trečiadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė paklausta, kaip agituotų balsuoti būsimame referendume.

Pirmadienį Seimas nutarė, kad 2012 metų spalio 14 dieną kartu su Seimo rinkimais vyks konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl AE statybos.

Referendume gyventojams bus pateiktas vienintelis teiginys: „Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“, o žmonės turės pasirinkti vieną iš dviejų atsakymų: „taip“ arba „ne“.

Seimas yra pritaręs elektrinės statybai, tačiau galutiniai investiciniai sprendimai bus priimti iki 2015 metų pabaigos.Lietuva su Latvija, Estija ir Japonijos kompanija „Hitachi“ tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę Visagine elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.

Vyriausybė planuoja, kad jėgainės statyba prasidės 2014 metais, o 2020 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.„Hitachi“ turėtų valdytų 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų. Jeigu prie AE projekto įgyvendinimo prisijungtų Lenkija, akcijų proporcijos šiek tiek keistųsi.

Ekspertai ir projekto kritikai labiausiai pabrėžia, kad iki šiol nėra aišku, kiek vartotojams kainuotų naujosios atominės jėgainės gaminama elektra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik

Tik portretas
prieš atominę!

bobutė

bobutė portretas
aš esu didelė energetikos specialistė ir apsispręsiu pagal referendumo ryto savo karvutės šūdo formą: jei chūjis su pjautuvu, balsuosiu prieš, o jei kregždutė- už.

ruta

ruta portretas
O jau patys pilieciai tokie idiotai , kad nesugebes suprasti , kad atomine yra nerentabili ? Ar pasiilgote sovetiniu laiku , kai niekas nieko neklause , o pati valdzia nuspresdavo kas mums geriausia ? Ar vel eilini syki bus pasirasytos sutartis , kaip antai Mazeikiu nafta , LEO , Visagino atomines uzdarimas , kada visa atsakomybe ir finansiniai isipareigojimai , stebuklingai atnesa TIK NUOSTOLIUS !
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių