Prezidentė: kovojant su šešėliu reikia pasitelkti visas priemones

  • Teksto dydis:

Norint mažinti šešėlinę ekonomiką, neužtenka tik švietimo ir gerų pavyzdžių, todėl kol kas būtinos nuo korupcijos atgrasančios baudos ir įstatymai, sako šalies prezidentė.

„Turi būti visko po truputį. Vien švietimo ir gero pavyzdžio neužtenka, bet reikia ir jų (griežtų baudų ir įstatymų - BNS). Jokiu būdu negalime atsipalaiduoti - atgrasančios baudos ir atgrasantys įstatymai turi būti mūsų visuomenėje kol mes turime virš 25 proc. šešėlį“, - žurnalistams po susitikimo su skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“ nariais trečiadienį sakė Dalia Grybauskaitė.

Anot jos, Lietuvo galiojantys įstatymai neužtikrina visiškai skaidrios verslo veiklos.

„Matyt, tiek Vyriausybės, tiek mano, tiek Seimo narių pareiga turėti pakankamai įstatymų, kad atgrasytų turėti šešėlį, nemokėti mokesčių ir daryti įvairius negerus darbus, bet, deja, atrodo, kad tų įstatymų yra, bet ne visi vykdomi ir įgyvendinami“, - kalbėjo prezidentė.

„Baltoji banga“ yra toks verslas, kuris išdidžiai sako - mes mokame mokesčius, mes nedarome tokių dalykų ir mes konkuruojame sąžiningai. Toks verslas yra mūsų ateitis, todėl kad tai reiškia, kad toks verslas neapvaginėja valstybės, nekorumpuoja politikos ir nepapirkinėja valdininkų. Ypač dabartinė situacija, kai matome tokią skaudžia situaciją, tai yra pavyzdys visam likusiam verslui“, - pridūrė šalies vadovė.

Premjeras, trečiadienį kalbėdamas apie kovą su šešėliu, sakė, jog Vyriausybė pritaikė naujas mokesčių administravimo priemones, tarp kurių - išmanioji mokesčių administravimo sistema, sustiprino kontrolę ir tokiu būdu varžė nelegalų verslą.

Pavyzdžiui, Valstybinės mokesčių inspekcijos nuo 2015 metų gegužės įgyvendinamo PVM sąskaitų faktūrų projekto rezultatai rodo, kad stebėtų įmonių sumokėtas PVM per metus išaugo beveik 80 proc. Šiemet pamažu pradės veikti naujos sistemos posistemės, kurių „šešėliui“ nepavyksta apgauti. 

Naujausio Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) tyrimo duomenimis, nelegalioje rinkoje sukuriama 26 proc. visos pridėtinės vertės. Plačiausiai šešėlis paplitęs akcizinių prekių rinkoje: nelegalus alkoholis sudaro 22 proc., cigaretės - 20 proc., kuras - 15 proc. atitinkamose rinkose.

Apklausa parodė, jog 42 proc. šalies gyventojų pirko iš nelegalių pardavėjų, net 63 proc. pirko neapskaitytas prekes iš legalių pardavėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių