Prezidentė: „Gazprom“ kainų politika Rusija kenkia pati sau

Rusija privalo liautis naudoti savo dujų išteklius kaip politinio spaudimo kaimynams įrankį arba ji praras dalį savo rinkos atiduodama ją konkurentams, pareiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Rusija sieja dujų kainos sumažinimą su politiniais reikalavimais... Tai absoliučiai pasenęs 30 metų senumo metodas“, - teigė prezidentė interviu „Reuters“ naujienų agentūrai.

„Rusija pati sau kenkia... Jeigu Rusija nepakeis savo dujų eksporto politikos, gali daug prarasti... dalis jos rinkos smarkiai susitrauks“, - teigė šalies vadovė.

Derybos sudėtingos, kai Maskva kelia politinius reikalavimus, kuriuos Vilnius turi įvykdyti prieš diskutuojant dėl kainų sumažinimo, sakė prezidentė.

Šiuo metu Lietuva visas dujas gauna iš „Gazprom“. Pernai Lietuvoje suvartota 3,2 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

Premjeras Algirdas Butkevičius praeitą savaitę po susitikimo su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu teigė, kad  Rusija nori garantijų dėl dujų tranzito į Karaliaučiaus kraštą per Lietuvą. Tranzito apimtys pernai siekė 2,2 mlrd. kubinių metrų.

Maskvos susirūpinimas dėl tranzito į Karaliaučių iš dalies susijęs su Lietuvos planais restruktūrizuoti „Lietuvos dujas“, priverčiant 37,1 proc. turinčią bendrovę „Gazprom“ atsisakyti pagrindinių vamzdynų kontrolės.

Lietuva teigia, kad jos planas atitinka ES teisės aktus, kurie draudžia dominuojančią padėtį užimantiems dujų ir elektros energijos tiekėjams kontroliuoti skirstymo tinklus, kad jie negalėtų trukdyti konkurentams.

„Tai išbandymas Europai. Mums kaip įmanoma greičiau reikalinga konkurencinga rinka“, - sakė D. Grybauskaitė.

Siekdama panaikinti „Gazprom“ monopolį, Lietuva siekia iki 2014 metų pabaigos įrengti suskystintų gamtinių dujų terminalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Kalbasi dvi bobutės: – Klausyk, Elena, o tu su savo senuku dar pažaidi? – Nea, – atsako ji, – jau nebe… – Aaa, o mes tai dar pažaidžiam. – Eik tu?? Nu ir kaip? – Nu kaip kaip… Atsigulam į lovą, nusirengia jis, paimu tą jo daiktą, smarkiai ištempiu, pakeliu ir paleidžiu. Į kieno pusę nukrenta, tas ryte pieną perka…

gebelsas

gebelsas portretas
nu Prezidente ir pavaro..... o jos kas klause?

edgariukas

edgariukas portretas
politines prostitutes...turetu tarnauti sawo tautos labui...,bet toli nuo to.gerbuwio kurejai rupinasi sawo kysene.nekenciu lietuwos waldzios.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių