Prezidentė: atominių elektrinių projektams trūksta skaidrumo

Baltarusijoje ir Karaliaučiaus krašte planuojamų statyti atominių elektrinių projektams trūksta skaidrumo, pareiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį paskelbtame interviu Pietų Korėjos žiniasklaidai.

Rusijos ir Baltarusijos pareigūnai šiuos priekaištus atmeta.

„Deja, ne visi atominių elektrinių projektai regione vertinami remiantis tais pačiais kriterijais, metodologija ir požiūriu į skaidrumą“, - laikraščiui „Korea Herald“ sakė prezidentė.

„Nauji branduoliniai projektai Karaliaučiuje ir Baltarusijoje (pastarasis - vos 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės Vilniaus) planuojami be tinkamų saugumo įvertinimų, nėra skaidrumo, nesidalijama informacija“, - teigė D.Grybauskaitė.

„Kadangi branduoliniai incidentai nepaiso sienų, raginame kitas šalis kurti pasitikėjimą vykdant atsparumo testus, tinkamą poveikio aplinkai įvertinimą ir, kas svarbiausia, dalijantis informacija ir pateikiant atsakymus į visus klausimus“, - sakė Lietuvos prezidentė.

Lietuva ne kartą yra išsakiusi nerimą, kad netoli Lietuvos sienos Rusijoje ir Baltarusijoje planuojamos statyti atominės elektrinės gali neatitikti saugumo standartų. Kartu su kitomis Baltijos šalimis Lietuva taip pat planuoja statyti naują atominę elektrinę Visagine.
Rusijos ambasada Seule „Korea Herald“ teigė, kad šalis atliko visus reikalingus saugumo testus ir poveikio aplinkai įvertinimą, pasidalijo informacija su kaimyninėmis šalimis.

„Deja, yra tik viena šalis - Lietuva - kuri atsisako priimti Rusijos pasiūlymą surengti oficialias dvišales konsultacijas dėl Baltijos atominės elektrinės poveikio aplinkai įvertinimo. Rusija griežtai įgyvendina visų tarptautinių konvencijų nuostatas dėl branduolinės saugos, radiologinės apsaugos ir branduolinio saugumo“, - teigė ambasada.

Baltarusijos ambasadorė Korėjoje Natalija Žylevič sakė, kad Baltarusija yra visų tarptautinių sutarčių šalis, o visus darbus tikrina Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA).

„Baltarusija pergyveno Černobylį. Baltarusijos žmonės labai gerai supranta, ką reiškia branduolinės nelaimės. Būtent dėl šios priežasties Baltarusijoje statomos atominės elektrinės saugumas yra didžiausios svarbos klausimas Baltarusijos atominei elektrinei“, - teigė ambasadorė.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
ji ne i aplink lai žiūri o po nosim , ko lietuvius apgaudinėjat su lietuviskos elektrines afera . žmones ne lietuvos pilieciais skaito o eiline siuksle neturincia balso

Kęstas

Kęstas   portretas
Bandymas statyti naują jėgainę Lietuvoje - garantuotas kelias į valstybės bankrotą. Didžiausia JAV branduolinė operatorė - bendrovė Exelon - teigia, kad elektra iš naujų atominių elektrinių kainuoja 12 dolerio centų kilovatvalandei. Kitos alternatyvos mažai anglies dvideginio išskiriančioje energetikoje - dujų kombinacija su efektyviu energijos panaudojimu, bei vėjo energetika - kainuoja tarp 3-11 centų kilovatvalandei.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių