S. Skvernelis tikisi, kad Darbo kodeksas bus apsvarstytas iki kovo

  • Teksto dydis:

Trišalė taryba, kurioje dirba profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai, antradienį pradėjo iš naujo svarstyti naująjį Darbo kodeksą. Premjeras Saulius Skvernelis tikisi, jog diskusijos dėl ginčytinų kodekso straipsnių bus baigtos iki Seimo pavasario sesijos pradžios kovo 10-ąją, kad joje kodeksas būtų priimtas ir liepos 1 dieną įsigaliotų.

„Aš pasakiau, kad tai yra ypatingai svarbu. Čia socialinis dialogas turi vykti ir visi čia pasiekti sprendimai turi būti perkelti į nacionalinę teisę. Vyriausybės lūkesčiai yra tai, jog nereikia atidaryti temų, dėl kurių jau yra suderėta. Atidėjimas pusmečiui tikrai nebuvo siejamas su darbo sąlygų griežtinimu“, - po Trišalės tarybos posėdžio antradienį žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Jis nekonkretizavo, apie kuriuos ginčytinus Darbo kodekso straipsnius dabar kalbama.

„Temos, dėl kurių buvo nesusitarta. Temos, dėl kurių galbūt buvo susitarta, patiriant tam tikrą spaudimą, jos gali būti ir tikiuosi, kad bus atidarytos. Prašymas yra iki kovo 10 dienos derybas baigti, kad pavasario sesijoje galima būtų priimti tai, dėl ko buvo suderėta, ir liepos 1 dieną visi įstatymai, dėl kurių buvo paprašyta pauzės, įsigaliotų“, - tvirtino premjeras.

„Aš negaliu nustatyti (termino - BNS). Aš pasakiau principus, ko tikisi Vyriausybė. Jeigu reikės mano įsikišimo ar pagalbos, tai aš tikrai tą padarysiu. Be to, visos derybų pusės bet kada gali atvykti pas mane į Vyriausybę. Aš tikrai nuo šitos temos nenusišalinsiu“, - pridūrė S.Skvernelis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis BNS sakė, jog Trišalė taryba ketina nagrinėti tik nesutarimus tarp darbdavių ir darbuotojų atstovų keliančius klausimus.

„Bus įvardinamos vietos, dėl kurių jau yra bendri sutarimai ir šios vietos bus neliečiamos. Tada kita dalis - vietos, dėl kurių nėra rasta sutarimo ir jas mes svarstysime. (....) Iki kito posėdžio, kuris turbūt bus kitą savaitę, tie klausimų blokai turi būti sudėlioti“, - teigė ministras.

Anot L.Kukuraičio, taip pat yra diskutuojama, ar svarstant Darbo kodeksą Trišalėje taryboje jos sudėtį reikėtų papildyti keliais papildomais nariais.

„Prie Trišalės tarybos, svarstant Darbo kodeksą, nori prisijungti Investuotojų forumas į darbdavių pusę, o į darbuotojų pusę - asocijuota struktūra, kurią sudaro trys profesinės sąjungos - pareigūnų, švietimo ir transporto darbuotojų, taip pat Aktyvių mamų forumas“, - sakė L.Kukuraitis.

Trišalės tarybos posėdžiai dažniausiai būna atviri, tačiau S.Skvernelio prašymu antradienio posėdis buvo uždaras. Premjero teigimu, Vyriausybė išreiške norą, jog visos derybos dėl Darbo kodekso būtų baigtos iki kovo pradžios.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas anksčiau sakė, kad taisant kodeksą visų pirma reikia peržiūrėti nuostatas dėl darbo laiko apskaitos ir apmokėjimo bei konkrečiau susitarti dėl viršvalandžių. Be to, jo teigimu, reikia keisti nuostatas dėl darbuotojų atstovavimo derybose su darbdaviais, kolektyvinių sutarčių galiojimo, Trišalės tarybos formavimo, skirti dėmesio naujam atostogų reglamentavimui.

Anksčiau S.Skvernelis BNS teigė su profesinių sąjungų atstovais sutaręs, kad jeigu taisant naująjį Darbo kodeksą, profesinės sąjungos su darbdaviais susitars Trišalėje taryboje, jų Seimas pakeisti negalėtų.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas pusmečiui atidėjo socialinio modelio, kurio viena pagrindinių dalių yra naujas Darbo kodeksas, įsigaliojimą. S.Skvernelis anksčiau žadėjo, kad šie įstatymai bus pataisyti iki 2017-ųjų liepos, kad per pusmetį verslas ir gyventojai galėtų pasirengti būsimoms naujovėms. Jis yra teigęs, kad po pusmečio socialinis modelis bus „visiškai kitoks“. 

Lietuva Europos Komisijos prašo naują socialinį modelį pripažinti struktūrine reforma ir su juo susijusioms išlaidoms taikyti išlygą, skaičiuojant 2017 metų viešųjų finansų deficitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių