Premjeras: Seimui užteks „sveiko proto“ nepaskelbti referendumo dėl AE

Premjeras Andrius Kubilius sako tikintis, kad Seimas nepritars iniciatyvai skelbti referendumą dėl atominės elektrinės (AE) statybos.

Seimas pirmadienį susirinkęs į neeilinę sesiją ketina apsispręsti, ar bus skelbiamas referendumas dėl naujos atominės elektrinės AE statybos Lietuvoje.„Šiaip jau aš tikiu, kad Seime užteks sveiko proto, bet jeigu bus pritarta (referendumui - BNS), tai mums, kaip partijai, tai, kad rinkimuose viena iš svarbesnių temų bus energetinės nepriklausomybės tema, taip pat yra pakankamai patrauklu“, - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė premjeras.

Anot jo, referendumo iniciatoriai politikuoja.„Aš ne vieną kartą sakiau, kad matau šitoje iniciatyvoje daugiau politikavimo, ir noriu atkreipti dėmesį dar kartą, kad inicijuoja tai tokios partijos arba atskiri Seimo nariai, priklausantys mišriai grupei, kurie galbūt rinkimuose šiaip neturi didelių perspektyvų“, - dėstė premjeras.

Prieš pirmadienio balsavimą jis patikino nesibaiminantis dėl jo rezultatų.„Mes niekada nebijome, mes tik sakome, kad reikia elgtis protingai ir išmintingai, ir šioje vietoje žmonės labai aiškiai parodė, kad jie yra išmintingesni už tokių pasimetusių Seimo narių iniciatyvas - žmonės po tokiomis iniciatyvomis nepasirašinėja“, - sakė A.Kubilius.

Grupė Seimo narių siūlo paskelbti konsultacinį (patariamąjį) referendumą dėl atominės statybos, kuris vyktų 2012 metų spalio 14 dieną kartu su Seimo rinkimais.

Anksčiau visuomeninių ir kai kurių politinių organizcijų atstovų rengta parašų rinkimo iniciatyva dėl referendumo žlugo. Nors vienas šios iniciatyvos organizatorių Žaliosios politikos instituto vadovas Linas Balsys spėliojo, kad buvo surinkta apie 100 tūkst. piliečių parašų, VRK duomenimis, suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad jų surinkta apie 46 tūkst. Referendumui inicijuoti reikia surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. piliečių parašų.Referendumo įstatymas numato, jog referendumas turi būti surengtas ne vėliau kaip po trijų mėnesių ir ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių nuo Seimo nutarimo dėl referendumo paskelbimo priėmimo dienos.

Tokiu būdu Seimo nutarimą privalu priimti tarp liepos 14-osios ir rugpjūčio 14-osios.Lietuva su Latvija, Estija ir Japonijos kompanija „Hitachi“ tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
manau negalima prileisti prie tokio sprendimo tualetu statytoju...

RM

RM portretas
Nemanau, kad populistinė, prorusiška opozicija yra sveiko proto. Užtenka pažiūrėti į mąstančius ar komentuojančius trūdavykus.

Pikasas

Pikasas portretas
"Sveiko proto" Seime reikia visada. Ir tada, kai bandoma priešintis Rusijos intrigoms Lietuvos energetikoje ir tada, kai kalbama apie moralės dalykus. Kai moralė trypiama, tai ir kitų klausimų sprendimuose didelio užtikrintumo nelieka. Apart populizmo paieškų įvairių " balsių" ir " žiemelių" raiškoje, nesunku įžvelgti kam tie "patriotiški" čiulbesiai tarnauja. Kad privalomasis referendumas praktiškai neįmanomas - supranta ir jo organizatoriai. Todėl bandoma bent jau patariamąjį suorganizuoti, kad bent kiek pabandyti įsibėgėjantį procesą pristabdyti. Nepavyko "LEO" aferiūkštė, tačiau laikas buvo sugaištas. Dabar vėl tikslai panašūs. Net neįsivaizduoju jokia apimtimi tektų brėžti ratą, kurio viduje susispietusi "penkta kolona". Jei prie jos prisumuoti ir mankurtines jėgas, tai ir gaunasi garsus klyksmas, kurį girdime...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių