Premjeras sako, kad verslininkai nori didesnės MMA, pastarieji nesutinka

Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad verslas neprieštarautų net ir didesnei nei 400 eurų minimaliai algai (MMA), kaip siūlo Vyriausybė.

Tačiau Vyriausybės vadovas remiasi tik dalies įmonių apklausa, sako darbdavių atstovas. Anot Dano Arlausko, smulkioms ir vidutinėms įmonėms toks sprendimas būtų skausmingas.

„Aš bendrauju su verslininkais ir vakar buvau susitikęs su asociacijomis, tai jie kalba, kad galbūt per mažai. Kalbant apie verslą, kuris kuria didelę pridėtinę vertę ir sąžiningai moka mokesčius bei atlyginimus, tai nematau jokių problemų. Iš jų pusės siūloma, kad (MMA - BNS) galėtų būti net didesnė“, - žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Trišalės tarybos narys, Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas spėjo, kad premjeras tikriausiai rėmėsi labai nedidelės dalies Lietuvos bendrovių apklausos duomenimis, kurie jam buvo pristatyti trečiadienį.

Tai padėtų žmonėms šiek tiek geriau gyventi.

„Ten (susitikime su premjeru - BNS) pramonininkai, Pramonės ir amatų rūmai teigė, kad dalies jų narių apklausa parodė, jog jie nemato problemos dėl 400 eurų, bet buvo aiškiai akcentuota - jų dalies įmonių apklausa“, - aiškino D. Arlauskas.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) atliktos narių apklausos duomenimis, 64 proc. jų pritaria MMA didinimui, iš jų 74 proc. teigia mokantys konkurencingus atlyginimus, todėl MMA didėjimas neturės reikšmingos įtakos jų verslui. Kitos įmonės tvirtino, jog yra įdarbinusios nekvalifikuotų žmonių, tačiau didesnė minimali alga nedidintų jų finansinės naštos.

Jo nuomone, dėl MMA didinimo nesiskundžia daugiau nei minimalią algą mokančios bendrovės, tačiau mažesnius atlyginimus mokančioms įmonėms ir smulkiajam bei vidutiniam verslui regionuose MMA didinimas gali būti skausmingas.

„Mes turime tokių verslo segmentų, pavyzdžiui, lengvoji pramonė, kur dirba po 1 tūkst. darbuotojų. Jie gauna užsakymus iš didelių gamintojų. Tokioms įmonėms pakėlus (MMA - BNS), netenkami užsakymai, tada jie turi atleisti darbuotojus. Daliai įmonių dėl MMA nei šilta, nei šalta, nes ir taip mokami didesni atlyginimai negu 400 eurų“, - kalbėjo D. Arlauskas.

Anot jo, Vyriausybė laikosi pozicijos, kad MMA neturėtų viršyti 50 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio, tačiau kai kuriuose regionuose 400 eurų gerokai viršytų jų vidutinio atlyginimo rodiklį.

S.Skvernelio teigimu, Vyriausybė toliau laikosi nuomonės, jog MMA nuo kitų metų pradžios turėtų didėti 20 eurų iki 400 eurų.

„Tai padėtų žmonėms šiek tiek geriau gyventi“, - sakė premjeras.

MMA didinimo klausimas bus svarstomas ketvirtadienį Trišalės tarybos posėdyje. Profsąjungos ir darbdaviai kol kas nesutaria dėl MMA didinimo.

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė anksčiau BNS teigė, kad 400 eurų yra per mažai, be to, profsąjungos taip pat nori matyti planą, kad MMA 2020 metais galėtų pasiekti 500 eurų.

Pernai liepą MMA padidėjo 30 eurų iki 380 eurų. Nuo liepos galiojantis naujas Darbo kodeksas sako, kad MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.


Šiame straipsnyje: Saulius SkvernelisMMA

NAUJAUSI KOMENTARAI

D

D portretas
Alga kils 20 euru, kainos 30 % tai kazin kiek kils pragyvenimo lygis.

M

M portretas
Nedumkit akiu, paprastas zmogus galvoja kad alga pakils tai geriau gyvens. Ne algas reik didint o kelt pragyvenimo lygi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių