Premjeras: referendumas dėl AE gali sukelti abejonių „Hitachi“

Seimo narių iniciatyva rengti referendumą dėl naujos atominės elektrinės gali sukelti abejonių strateginiam investuotojui Japonijos bendrovei „Hitachi“, antradienį sakė ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Interviu Lietuvos radijui premjeras teigė, kad piliečiai turi teisę rinkti parašus, siekdami bet kokio klausimo sprendimo referendumu, tačiau kai iniciatyvą kelia parlamentarai, gali kilti abejonių dėl politinės valios vykdyti projektą.

„Kai tokios iniciatyvos imasi patys Seimo nariai, tai yra šiek tiek kitoks reikalas ir tai, be abejo, investuotojui gali sukelti abejonių dėl to, kiek politinės valios, kiek sutarimo tokiu svarbiu klausimu yra Lietuvoje“, - sakė A.Kubilius.

Jis priminė, kad Visagino atominė elektrinė yra tęstinis projektas - apie naują jėgainę, kuri pakeistų uždarytą Ignalinos elektrinę, imta kalbėti dar 2005 - 2006 metais, valdžioje esant socialdemokratams, Atominės elektrinės įstatymą priėmė ankstesnės kadencijos Seimas.Vyriausybė praeitą savaitę pritarė teisės aktams dėl atominės elektrinės statybos, jie pateikti Seimui.

Pagal Koncesijos sutarties projektą, Lietuva valdytų 38 proc. naujos elektrinės akcijų, Estijai atitektų 22 proc., Latvijai ir „Hitachi“ - po 20 proc. akcijų.Lietuvos Vyriausybė tikisi, kad elektrinė bus pastatyta iki 2020-2022 metų.Seimo komitetai šiuo metu svarsto opozicinių frakcijų siūlymą dėl elektrinės statybos surengti konsultacinį referendumą.

Referendumą taip pat inicijuoja ir piliečių grupė, kuri turi per tris mėnesius - iki birželio 27 dienos - surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinokis

Pinokis portretas
Koks referendumas kai jau darbai pajudėjo ? Apie tai reikėjo sapalioti prieš dvejis metus.

P

P portretas
Abejones nuo pat kadencijos pradžios kelia premjero valdymo metodai ir problemų sprendimo būdai.

kada ir kur

kada ir kur portretas
kada ir kur pasirasyt pries elektrines statyba? atvesiu visa gimine pasirasyt pries. nebus cia jokiu elektriniu, asilas austrevicius uzdare veikiancia dabar galit ciulpt
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių