Premjeras: prie VAE projekto turės progos prisidėti visos partijos

Dėl naujos Visagino atominės elektrinės (AE) projekto dar vyksta derybos, todėl jis neturėtų būti stabdomas, teigia premjeras Andrius Kubilius.

Jo teigimu, erdvės dirbti su projektu užteks ir kitoms partijoms, kurios ateis į valdžią po Seimo rinkimų šį rudenį.

„Aš tikiu, kad Seime užteks racionalumo matyti ir mūsų kaimynų elgesį, matyti, į kokius klausimus reikėtų atsakyti, plėtojant mūsų atominės elektrinės projektą, kuris dar yra derybų stadijoje. Ir būsimoms valdžioms dar užteks vietos ir erdvės, ir laiko susipažinti su projektu ir toliau diskutuoti su regiono partneriais, su strateginiu investuotoju“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjeras.

Anot jo, dabar svarbu tęsti projektą.„Šiuo momentu yra labai svarbu nesustabdyti juridinės procedūros, tai yra stabdyti dar nepasibaigusio tarptautinio konkurso, nesustabdyti koncesijos proceso ir Seime pritarti koncesijos sutarčiai, kuri yra labiau juridinis dokumentas, suteikiantis teisę toliau plėtoti projektą“, - sakė A.Kubilius.

Seimo Atominės energetikos komisija trečiadienį nepritarė Atominės elektrinės įstatymo projektui, tačiau balsavo už kitus naujos atominės elektrinės statybas reglamentuojančių įstatymų projektus.

„Kiek aš suprantu, kažkas posėdyje nedalyvavo, kažkas buvo išvykę. Gal Seimo nariai prieš vasarą kažkiek ir atsipalaidavę, nesuvokia kai kurių tokių balsavimų svarbos, bet aš tikiu, kad Seime užteks racionalumo komitetuose priimti reikalingus sprendimus, kad šie projektai būtų toliau tęsiami“, - sakė A.Kubilius.

Premjero teigimu, yra siekiama kuo platesnio partijų sutarimo dėl VAE projekto.„Mums pavyko sutarti, kad daugiau kalbėtųsi įvairių partijų turimi ekspertai, kad jie aiškintųsi skaičius, kad nebūtų vien politiniai, galbūt, pareiškimai“, - sakė A.Kubilius.

Jei energetikos projektų dokumentus Seimas priims iki birželio pabaigos, vėliausiai birželio 28-ąją planuojama pasirašyti koncesijos sutartį su Japonijos korporacija „Hitachi“ dėl didžiausio per šalies istoriją - maždaug 16-18 mlrd. litų vertės - energetikos projekto.Galutiniai investiciniai sprendimai turėtų būti priimti per kelerius artimiausius metus - iki 2015 metų pabaigos. Vyriausybė tikisi, kad elektrinė bus pastatyta iki 2020-2022 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių