Premjeras: NPD didinimas pagerins šalies demografinę padėtį

  • Teksto dydis:

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad nuo kitų metų planuojamas didinti neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD) turėtų paskatinti gimstamumą ir pagerinti demografinę padėtį šalyje.

„Turiu pasakyti, kad mes aiškiai esame priėmę sprendimą didinti žmonių realias pajamas ir ypač didinti pajamas žmonėms, kurių darbo užmokestis santykinai yra mažesnis. Keletą metų jau didinome NPD ir minimalią mėnesinę algą. Mano, kaip ekonomisto, pozicija yra tokia, kad žmogus pats turi apsispręsti, kur jis savo gaunamas pajamas išleidžia - ar jis nori daugiau išleisti vartojimui perkant prekes, ar nori daugiau išleisti pinigų poilsiui“, - ketvirtadienį interviu Žinių radijui kalbėjo A.Butkevičius.

„Finansų ministerija buvo pateikusi skaičiavimus, kad NPD būtų didinimas mažiau uždirbantiems darbuotojams iki 310 eurų nuo sausio 1 dienos, o už kiekvieną vaiką būtų didinama iki 200 eurų, neatsižvelgiant į šeimoje gaunamas pajamas, nes norime pagerinti demografinę padėtį, ir manau, kad šitas žingsnis padėtų didinti gimstamumo skaičių mūsų valstybėje“, - pridūrė premjeras.

Anot jo, dėl NPD didinimo ir siūlomos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šviežiai ir atšaldytai mėsai valstybės biudžeto pajamų surinkimas neturėtų labai nukentėti.

„Dėl PVM ir dėl to, kad tikslas yra, kad biudžetas būtų subalansuotas, mus verčia daryti papildomus skaičiavimus. Manau, kad kai baigsim pusmetį, pamatysim mūsų makroekonominius rodiklius, pamatysim, kaip mes kovojame su šešėline ekonomika, surenkant valstybės, savivaldybių, „Sodros“ ir privalomojo sveikatos draudimo pajamas, tada galėsime pasakyti, ar tikrai galime plačiau taikyti kai kurių mokesčių lengvatas. (...) Kiek anksčiau mes pritarėme finansų kryptims, kurios turi būti įgyvendintos ateinančiais metais, ir ten aiškiai pasakyta, kad ateinančiais metais biudžetas turi būti subalansuotas“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Vyriausybė dar pernai gruodį nepritarė „darbiečių“ siūlymui nuo 2017 metų pradžios NPD prilyginti MMA.

Seimo liberalai siūlo NPD didinti 150 eurų ir prilyginti jį minimaliai algai (MMA). Frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis anksčiau sakė, jog tai sudarytų sąlygas didinti algas, o biudžeto netektis siektų 130-160 mln. eurų - ją galėtų padengti pajamos iš valstybės įmonių dividendų. Jeigu Seimas tokiai pataisai pritartų, gyventojams, kurie gautų MMA, nereikėtų mokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Nuo šių metų NPD siekia 200 eurų, papildomas NPD už vaiką - 120 eurų, MMA yra 350 eurų, o nuo liepos ji didės iki 380 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių