Premjeras: „Lietuvos dujų“ skaidymas - derybų rezultatas

Akcininkų pagaliau priimtas sprendimas pagal europinius reikalavimus išskaidyti Rusijos ir Vokietijos energetikos koncernų valdomas „Lietuvos dujas“ yra ilgai trukusių derybų su „Gazprom“ rezultatas, teigia premjeras Andrius Kubilius.

Pasak jo, „Lietuvos dujų“ akcininkas koncernas „Gazprom“ priešinosi būsimoms pertvarkoms, tačiau pirmadienį ir jo balsais priimtas sprendimas atskirti Lietuvos įmonės veiklas leis toliau tęsti dialogą.„Derybos su “Gazprom„ ir su E.ON įmonėmis, kaip su “Lietuvos dujų" akcininkais, vyko pakankamai ilgai.

„Gazprom“ kompanija priešinosi tokioms pertvarkoms, jų įgyvendinimui Lietuvoje (...). Vakarykštis sprendimas iš tikrųjų akivaizdžiai rodo, kad tokios derybos (su „Gazprom“ - BNS) davė rezultatą. Toliau galime tęsti dialogą dėl visų kitų svarbių klausimų tiek „Gazprom“, tiek mums", - interviu Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Jo vertinimu, tai reiškia, kad, kaip ir yra suplanavusi Vyriausybė, 2014 metų pabaigoje Lietuvos dujų ūkis turi būti pertvarkytas, magistraliniai vamzdynai negalės priklausyti dujų tiekėjams.„Tais pačiai vamzdynais dujas galės tiekti ne tik “Gazprom„, bet ir galės būti tiekiamos dujos, kurias galėsime importuoti per suskystintų gamtinių dujų terminalą“, - sakė A.Kubilius.

A.Kubilius priminė, kad jis pats šiemet sausį ir vasarį Vilniuje kelis kartus susitiko ir derėjosi su „Gazprom Export“ vadovu Aleksandru Medvedevu.Su Lietuva besibylinėjantis ir šalies dujų ūkio pertvarkai prieštaraujantis „Gazprom“ pirmadienį pareiškė, kad dėl daromo spaudimo jis priverstas pritarti bendrovės „Lietuvos dujos“ pertvarkai. Tačiau koncernas teigia toliau ginsiantis savo teises.

„Lietuvos dujų“ valdyba pirmadienį patvirtino dujų perdavimo bei skirstymo veiklos atskyrimo planą - jame numatyta iki 2013 metų liepos 31 dienos atskirti dujų perdavimo veiklą, įkuriant naują bendrovę, o iki 2014 metų spalio 31 dienos - atskirti skirstymo veiklą, įsteigiant antrinę bendrovę.

Trečiojo Europos Sąjungos energetikos paketo, pagal kurį Lietuva ketina atskirti „Lietuvos dujų“ perdavimo, paskirstymo ir tiekimo veiklas, įgyvendinimas turi būti baigtas iki 2014 metų pabaigos.Rusijos „Gazprom“ valdo 37,06 proc., Vokietijos „E.ON Ruhrgas International“ - 38,9 proc., Energetikos ministerija - 17,7 proc. „ Lietuvos dujų“ įstatinio kapitalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LAISVĖ

LAISVĖ portretas
Kubilius pats dujas nori atiduoti ruskiams

a

a portretas
Premjeras: „Lietuvos dujų“ skaidymas - derybų rezultatas - 20procentu brangesnes dujos gyventojams O TAI REZULTATAS

dar panesiu

dar panesiu portretas
As vis galvojau: ka galetu reiksti Grybauskaites tokia arsi retorika pries Rusija (prisiimant visa atsakomybe del priesraketinio skydo kurimo Europoje, visiems zinant Rusijos neigiama poziuri i ji)? Po to atsitinka dar keistesnis esminis ivykis (po tokiu Grybauskaites prisipazinimu) – “Gasprom” netiketai nusileidzia musu vyriausybes duju tiekimo, transportavimo ir skirstymo veiklu atskyrimui, pareiksdama, kad neatsispyre Lietuvos spaudimui (fantasmagorija). Bet reikia sugrizti i realybe. O realybe, mano manymu, gal but, tokia: Grybauskaites retorika, tai tik priedanga esminiam ivykiui, kad niekas nepagalvotu, kad Grybauskaite ir Kubiliaus vyriausybe sudare sanderi su Maskva ir gavo nuolaidas is “Gaspromo” tik del to, jog leido KGB-istinei nomenklaturai nevarzomai tvarkytis Lietuvoje?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių