Premjeras: klausti žmonių nuomonės dėl VAE galima būtų po kelių metų

Referendumas dėl naujos atominės elektrinės (AE) statybos galėtų vykti po pusantrų-dvejų metų, kai bus žinomos visos šio projekto detalės, sako premjeras Andrius Kubilius.

„Visagino atominės elektrinės projekto plėtojimo metu ir toliau derantis, ir susiderant, ir išsiaiškinant visas detales, ir jau žinant visas projekto detales, vienokiu ar kitokiu būdu būtų galima paklausti žmonių nuomonės. Tai būtų po gerų pusantrų-dvejų metų, nematau dėl to kokios nors problemos“, - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

„Tik reikia žmonėms užduoti labai aiškiai suprantamus klausimus ir žinant, kaip atrodo visas projektas“, - teigė jis.

A.Kubilius pabrėžė, kad dabar visos projekto detalės nėra žinomos.Jis dideliu smūgiu populizmui pavadino tai, kad pirmajai iniciatyvinei grupei nepavyko surinkti gyventojų parašų dėl referendumo AE klausimu surengimo spalį drauge su Seimo rinkimais.

„Manau, jog tai, kad ir Linui Balsiui (Lietuvos žaliosios politikos instituto prezidentas - BNS) nepavyko surinkti parašų, nepaisant visų triukšmingų akcijų, propagandos, kartais ir visiškai neobjektyvios, rodo, kad Lietuvos žmonės turi gana daug sveiko proto ir atsakomybės, supranta, kad tokių klausimų ir taip formuluojamų klausimų duoti spręsti referendumu tikrai nėra atsakingas dalykas. Manau, kad šitam populizmui suduotas gana didelis smūgis“, - kalbėjo A.Kubilius.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį nesulaukė iniciatyvinės grupės rinktų parašų dėl konsultacinio referendumo atominės elektrinės statybų klausimu.Kovą registruota iniciatyvinė grupė, kurioje yra Lietuvos žaliosios politikos instituto, Lietuvos žaliųjų sąjūdžio atstovai, 300 tūkst. parašų dėl referendumo turėjo surinkti per tris mėnesius ir įteikti trečiadienį.

Pagal įstatymą, referendumas turi būti skelbiamas, jeigu iniciatoriai per trijų mėnesių terminą surenka 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Dar viena iniciatyvinė grupė renka parašus dėl privalomojo referendumo atominės elektrinės statybų klausimu, ji parašus VRK turi įteikti iki liepos 17 dienos. Šio referendumo iniciatoriai - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų judėjimas, Viešoji įstaiga „Žalioji Lietuva“, kai kurių savivaldybių vadovai, Seimo nariai.Lietuva su Latvija, Estija tikisi iki 2020-2022 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.Seimas pritarė elektrinės statybai, tačiau galutiniai investiciniai sprendimai bus priimti 2015 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyvybinis klausimas

Gyvybinis klausimas portretas
Daugialypė, daugiasluoksnė politika nepadės išspręsti energetinės problemos. Vienintelė išeitis - visaginiečiai. Tai žmonės, kuriais gyvybiškai galima pasitikėti. Jie ir patobulins, atnaujins atominę jėgainę.

Studentai

Studentai portretas
Nereikia klausti, tikri lietuviai ir taip sutinka, tik statykit. Sovietiniai ablaūchai visada prieš, jie be ruso gyventi nebesugeba.

otto

otto portretas
Žmonių klausti nereikia. Baukutė, Donalda ir Rokas žino geriau.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių