Premjeras: ir su nauja atomine jėgaine elektros pertekliaus nebus

Premjeras Andrius Kubilius prognozuoja, kad nauja atominė elektrinė (AE) padengs tik dalį Lietuvos elektros poreikio, tačiau elektros pertekliaus nesukurs.

„Mūsų turimi duomenys rodo, kad Visagino AE padengs apytikriai 2020 metais atsirasiantį maždaug 40 proc. elektros deficitą. Nematau aš vietos jokiam boilerių vajui. Neturėsime mes pertekliaus“, - interviu „Verslo žinioms“ sakė premjeras.

Pasak jo, Finansų ministerijos nuomone, Koncesijos sutartis racionali, tačiau kadangi derybos su strateginiu investuotoju, finansų institucijomis, projekto partneriais tęsis iki pat 2015 metais numatomo galutinio apsisprendimo dėl investicijų, ligi to laiko paaiškėjusias naujas aplinkybes teks įvertinti iš naujo.

„Todėl ir sakome, kad valstybė turi laikytis atsakingos viešųjų finansų politikos, nes skolinimosi kaina priklausys nuo šalies reitingų. Iki 2015 metų projekto bendrovė darbus finansuos iš savo išteklių. 2015 metais pagal visas Europos Sąjungos konvergencijos programas mes tikimės būti patrauklūs - šalis, pasižyminti mažėjančia skola ir suvaldytais viešaisiais finansais. Mūsų skolinimosi kaina tada gali būti mažesnė už dabartinę“, - sakė A.Kubilius.

Premjero teigimu, naujai AE brangiausiai gali tekti skolintis už 7,5-8 procentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Atominė elektrinė neišlaiko konkurencijos su skalūnų dujomis. Šių dujų yra tiek daug ir jos yra tokios pigios. Amerikiečiai puikiai įvaldė skalūnininių dujų technologiją. Lenkai yra labai proamerikietiški. Todėl jie leidžia Lenkijoje išgauti skalūnų dujas. Lenkijoje turima pakankamai vietos ir panaudotam vandeniui. Ar nors vienas atomo entuziastas apie tai pagalvojo?

vidma

vidma  portretas
perteklio nebus nes litovcam priklausis tik 20-30% nuo visos pagamintos elektros . bl tai ir asilui suprantama juk menori mus amerikeciai nuo pajoko paleist kas gi tomet jos klausis

Kęstas

Kęstas portretas
Atominė elektrinė neišlaiko konkurencijos su skalūnų dujomis, nes šių dujų yra tiek daug ir jos yra tokios pigios. Amerikiečiai pirmieji įvaldė skalūnininių dujų technologiją. Tuo tarpu lenkai yra labai proamerikietiški, todėl jie leidžia Lenkijoje išgauti skalūnų dujas. Be to, Lenkijoje turima pakankamai vietos ir panaudotam vandeniui. Tuo tarpu branduolinę energetiką vėl siekiama įkraustyti į Lietuvą dešimtmečiams. Atominei elektrinei prisieina konkuruoti su pigia skalūnų dujų energija. Ar nors vienas atomo entuziastas apie tai pagalvojo?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių