Premjeras dėl skalūnų dujų žvalgybos kalbėsis su „Chevron“

  • Teksto dydis:

Premjeras Algirdas Butkevičius ketina susitikti su JAV energetikos bendrovės „Chevron“ atstovais ir jiems pristatyti pasikeitusį skalūnų dujų gavybos reglamentavimą Lietuvoje.

„Taip, aš būsiu Jungtinėse Amerikos Valstijose spalio mėnesį, pristatysiu, kad yra paruošti nauji įstatymų projektai, kad tarp politikų buvo jau ne vieną kartą diskusijų ir, kad emocijų greičiausiai nebekils Seime, kad bus vadovaujamasi išmintimi ir bus tiems įstatymams pritarta, kad politinė situacija šiais klausimais keičiasi, savivaldybės pačios irgi bus suinteresuotos labiau dirbti su vietos bendruomenėmis, tai tokio stiliaus bus mūsų pokalbis“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Vyriausybė trečiadienį pritarė naujam, investuotojams palankiam skalūnų dujų gavybos apmokestinimui. Seimui priėmus pakeitimus, bus skelbiamas naujas skalūnų žvalgybos ir gavybos konkursas.

Siūloma pirmus trejus metus, bet ne ilgiau nei iki 2020 metų pradžios, skalūnų dujų gavybos neapmokestinti, o vėliau jai taikyti 15 proc. tarifą. Taip pat siūloma, kad 90 proc. mokesčių atitektų valstybės, o 10 proc. - savivaldybių, kur bus išgaunamos dujos, biudžetams. Tradicinei naftai siūloma taikyti 12 proc. bazinį mokesčio tarifą.

Dabar visi sausumos naftos ir dujų ištekliai apmokestinami nuo 2 iki 20 proc., o jūros telkiniai – iki 16 proc. diferencijuotais tarifais.

Jei įstatymų projektams pritars Seimas, jie įsigaliotų 2015 metų sausio 1 dienos, o Aplinkos ministerija netrukus skelbtų skalūnų žvalgybos konkursą.

Lietuvos valdžiai pakeitus mokesčių, teisinę ir reguliavimo aplinką, pernai metų spalį JAV energetikos įmonė „Chevron“ pasitraukė iš   skalūnų  dujų gavybos konkurso.

Naujas konkursas turėtų būti skelbiamas iš karto, kai tik Vyriausybė ir Seimas priims įstatymo pataisas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantropas

mizantropas portretas
kuo greičiau, tuo geriau. Nėra ko paisyti tų ruskių palaikytojų gaujos, vadovaujamos kažkokio žygaitiškio gazpromo draugelio. Būtina daryti tai, kas Lietuvai geriausiai.

lytas

lytas portretas
premjere ,rinkymai i seima dar toli o norai išsisklaido kaip rūkas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių