Premjeras: „Chevron“ neatsisako investuoti į skalūnų dujas Lietuvoje

  • Teksto dydis:

JAV energetikos bendrovė "Chevron" teigia neketinanti trauktis iš Lietuvos po to, kai Seimas sugriežtino skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą.

Tai trečiadienį po susitikimo su "Chevron" atstovais žurnalistams pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius.

"Tai jau buvo trečias susitikimas mano kabinete. Jie ("Chevron" - BNS) išanalizavo priimtus įstatymus Seime ir pasakė, kad tai neuždaro durų investuoti Lietuvoje, kad leidžia vystyti verslą Lietuvoje, vadovaujantis šiais įstatymais", - sakė A.Butkevičius.

Anot jo, Vyriausybė ketina peržiūrėti siūlymą skalūnų dujas apmokestinti 40 proc. tarifu, o naftą ir dujas - vienodu 25 proc. baziniu mokesčiu. Jo žodžiais, tai bus padaryta, atsižvelgiant į užsienio šalių patirtį.

"Mes peržiūrėsime tą pasiūlymą. Mano manymu, siūlomame projekte tarifas yra per didelis. Vyriausybė pateiks pasiūlymą, atsižvelgiant į kaimynių šalių mokesčių sistemą", - sakė A.Butkevičius.

"Chevron" anksčiau teigė, kad siūlomi naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pakeitimai yra diskriminaciniai.

"Chevron Exploration & Production Lietuva" vadovas Gilbertas Ankenbaueris po susitikimo su premjeru teigė, jog gavusi licenciją ieškoti ir išgauti skalūnų dujas Šilutės-Tauragės plote, bendrovė pirmiausia sieks susitarimo su vietos bendruomenėmis.

"Pagal naują licenciją, jei ji bus suteikta, "Chevron" turės teisę ir atsakomybę prieš Lietuvą tyrinėti ir išgauti angliavandenilius šioje teritorijoje. Prieš pradedant darbus, mes pradėsime savo darbą su vietos bendruomenėmis", - sakė G.Ankenbaueris.

Kada "Chevron" planuoja pradėti darbus Šilutės-Tauragės plote, jis neatskleidė. G.Ankenbaueris užtikrino, jog bendrovė bus atvira ir skaidri.

Vykstant premjero ir "Chevron" atstovų susitikimui, prie Vyriausybės rūmų susirinko prieš skalūnų dujų gavybą protestuojanti grupė žmonių su plakatais "Chevron pas premjerą - žemaičiai už borto", "Už tyrą vandenį, žemę - už mūsų Lietuvą!", "Žygaičiai - ne Chevronui".

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis BNS antradienį sakė tikįs, kad po susitikimo ministerijos komisija priims sprendimą ir paskelbs "Chevron" skalūnų žvalgybos ir gavybos konkurso nugalėtoja. Pasak jo, gali būti, kad komisija sprendimus dėl "Chevron" paskelbs dar šią savaitę.

Tauragės rajono Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas praėjusią savaitę BNS sakė, kad "Chevron" atstovai su vietos bendruomenėmis dėl skalūnų gavybos nediskutavo. Anot jo, bendruomenė ir toliau laikosi nuomonės, kad skalūnų gavyba negali būti vykdoma Tauragės rajone.

"Chevron Exploration & Production Lietuva" vadovas Gilbertas Ankenbaueris anksčiau yra sakęs, kad Seimui sugriežtinus skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos tvarką, bendrovei gali tekti daugiau investuoti, be to, prireiks daugiau laiko, ieškant skalūnų.

Įstatymai, kurių pataisas Seimas priėmė gegužės pabaigoje, nustato tvarką, kaip Lietuvoje galės būti ieškomos ir išgaunamos skalūnų dujos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arvydas damijonaitis

arvydas damijonaitis portretas
Butkevičiūkų chebra pakeitė įstatymus,išvijo Chevron investicijas,tai Lietuvai kainuos mynus 2 milijardai litų. Tokius butkevičiūkų veiksmus vertinu kaip pasibaisėtinus,Lietuvos įvaizdis - nestabili verslo aplinka,įstatymus keičia,kaip besmegeniai rusų zombiai.Butkevičiūkus pats laikas demaskuoti - Lietuvai Kremliaus chalujai pridarys dar labai daug žalos.ĮVESTICIJŲ SABOTAŽO POLITIKA - Lietuvos valstybingumas yra prarandamas,Lietuvą valdo Gazprom interesai.

Eugenija

Eugenija portretas
Anksčiau draustiniai būdavo neliečiamos vietos, o dabar Gamtos draustinyje net patį baisiausią gręžinį valdžia leidžia gręžti. Kyla klausumas "Kiek Aukštoji valdžia skolinga tam ševronui?", jei bendruomenių balso negirdi.

varle

varle portretas
IPaziurekit dokumentini filma "Gasland", future.arte.tv, vakar rode per vokietijos kanala "arte", apie skaluniniu duju katastrofiskas pasekmes Amerikoj, ten minima ir si kompanija...Po filmo zurnaliste ziurovu klausia, " ar jus sito norite ir europoj?"...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių