Premjeras: A.Šemetos pasiūlymas dėl kuro apmokestinimo yra racionalus

Europos Komisijos (EK) nario Algirdo Šemetos pasiūlymas dėl naujos dėl degalų ir kuro apmokestinimo tvarkos yra racionalus, teigia Lietuvos premjeras Andrius Kubilius. Jo manymu, šiuo metu yra susidariusi paradoksali padėtis, kai labiausiai teršiantys aplinką energijos šaltiniai yra apmokestinami mažiausiai.

„Manau, kad pats principas, kad taršesnius degalus reikia apmokestinti labiau negu mažiau teršančius degalus, tai aš matau čia tikrai racionalų pasiūlymą, nes iš tikrųjų būtų sunkiai suvokiama, kaip Europos, kuri visame pasaulyje stengiasi būti lydere, kovodama su atmosferos tarša, su klimato kaita, jeigu ji nespręstų tokio pobūdžio problemos. Degalų apmokestinime, deja, yra susiklosčiusi paradoksali situacija, kad taršiausiai energijos šaltiniai yra apmokestinami mažiausiai. Kita vertus, matau natūralaus gąsdinimosi, kad ar dyzelinas, ar kiti degalai dėl to smarkiai pabrangs, bet ir vakar, ir šiandien spaudoje matome ir paties komisaro labai aiškius patikinimus, kad tikrai gąsdinimasis energetikos mokesčių šuoliu yra visiškai nepagrįstas“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Jis sakė manantis, kad diskusijos Europos Sąjungos (ES) institucijose ir Europos Parlamente duos „tą racionalų galutinį rezultatą“.Premjeras svarstė, kad Lietuvoje, galbūt ir kitose naujose ES šalyse susirūpinimo taršos didėjimu yra mažiau nei kitose ES valstybėse.

„Matyt, tą skirtumą, tą atstumą turėsime įveikti ir savo sąmonėje, ir savo suvokime problemų. Kai tai pasieksime, aš tikiu, kad ir su tarša imsime kovoti, taip pat, kaip kovoja Skandinavijos valstybėse ar Vokietijoje. Čia yra įvairių galimybių, įvairių mechanizmų, kuriuos, aš tikiuosi, racionaliai svarstydami galėsime susitarti ir juos įgyvendinti“, - kalbėjo A.Kublius.Pasak žiniasklaidos, remiantis vokiečių specialistų skaičiavimais, A.Šemetos pasiūlymas jų šalies vairuotojams dyzelino litrą pabrangins 31 euro centu (1,07 lito). Be to, kai kurie europarlamentarai įspėja, kad tokia A.Šemetos iniciatyva sukeltų milžiniškų nuostolių visai Europos automobilių pramonei.Tačiau pats A.Šemeta trečiadienį paneigė vokiečių nuogąstavimus.

Pasak jo, dėl siūlomos tvarkos energijos mokesčių šuolio nebus.A.Šemetos teigimu, apmokestinimo pokyčiai būtų įgyvendinami palaipsniui, kad vartotojai ir verslininkai galėtų jiems pasirengti. Tikimasi, kad naujovės būtų visiškai įgyvendintos 2023 metais.Europos Parlamentas dėl naujos apmokestinimo tvarkos balsuos ketvirtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a

a portretas
o ka jam daugiau sakyt asiliuka is Lietuvos isiule i europarlamenta

b

b portretas
racionaliu būtų šemetą išlaeiti pailsėti

lietuvis

lietuvis portretas
aciu Batkai Lukosenkai ir Putinui ,kad galiu isipilti Baltarusijoje ir Rusijoje degalu dvigubai pigiau negu Lietuvoje
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių