Prekybininkai susitikime su premjeru išreiškė susirūpinimą

Po premjero ir prekybininkų susitikimo siunčiama žinia – galimas kainų kilimas.

Alkoholį parduodančių verslininkų teigimu, jei numatomi griežtinimai bus priimti staigiai ir visi iš karto, regionuose mažės parduotuvių, o tai reiškia maisto ir kitokių prekių brangimą. Brangti gali ir ne ES internetu perkami daiktai, nes buitinės technikos ir elektronikos mažmenininkai siekia, kad jie būtų apmokestinti pridėtinės vertės mokesčiu (PVM).

Prekybininkai sako, pirmiausia reikia įvertinti būsimą poveikį visais aspektais, tarp jų ir socialiniu, ir tik tada, žingsnis po žingsnio, imtis naujovių. Priešingu atveju – esą kils kainos, ypač regionų parduotuvėse.

„Smulkieji prekybininkai, netekę didelės dalies, apie 30 proc. apyvartos, žinoma, atsidurtų beviltiškoje padėty. O tada sumažėja konkurencija prekybos sektoriuje. Sumažėjusi konkurencija paprastai atneša didesnes kainas ir kainos kiltų tik rajonuose. Taigi ten labiausiai nuskriausti būtų tie žmonės, kurie ir taip yra socialiai labai pažeidžiami, tai yra pensinio amžiaus žmonės, arba gyvenantys giliuose regionuose“, – aiškino Kooperatyvų sąjungos gen. direktorius Raimondas Koreiva.

Buitinę techniką ir elektroniką parduodantys prekybininkai nori, kad internetu iš trečiųjų šalių perkamos prekės būtų apmokestintos pridėtinės vertės mokesčiu, nes jie tokį moka. Nevienodų sąlygų klausimas tapo aktualus, ėmus stipriai augti pirkimui internetu. Pavyzdžiui, šios grupės apyvartoje internetinė prekyba sudaro apie 15 proc., kasmet auga dvigubai.

„Atsiduriame nevienodose konkurencinėse sąlygose su kinų prekybininkais, nes kinų prekybininkai atveža prekes į Lietuvą nemokamai, nes tai finansuoja Kinijos vyriausybė. Antra, dažnai prekės yra neapmokestinamos PVM ir dėl to yra konkurencinės sąlygos nevienodos. Mes tiesiog norime, kad visos prekės, kurios atvežamos iš Kinijos, tiesiog būtų apmokestinamos PVM“, – sakė „Topo grupės“ valdybos pirmininkas Aurelijus Rusteika.

Premjeras pranešime spaudai sako, kad grandiozinių revoliucijų verslui nebus, bet būdų, kaip, pavyzdžiui, spręsti alkoholio keliamas problemas, bus ieškoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne viskas aišku

Ne viskas aišku portretas
Kai klausaisi tos valdančiosios pasakojimų, rodos, kad jie nusileidę iš kito pasaulio.Jau plačiai kalbama, kad kitų rinkimo laimėjimo jiems nenusimato.O Karbauskio pozicija "Nežiūrėkite ką aš darau,o klausykite ką aš sakau"

zzz

zzz portretas
Kad jei ka nors stambesnio perkant is kinijos muitine pagauna ir tenka sudimoket ta PVM plius tarpininkui. Taip, kad maziau verkslent reikia, o kainodara pasiziuret. Kodel man mazmena perkant is kinieciu ir sumokant pvm visvien gaunasi gerokai pigiau nei is vietinio verslininko gaunancio didmeninem kainom?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių