Prekybininkai: pieno produktai vėl brangs spalį

Šią vasarą rekordiškai išaugusios pieno supirkimo kainos gerokai pabrangino ir lietuviškus pieno produktus. Pieno gamintojai nesiima prognozuoti, ar trūkstant žaliavos pienas ir toliau brangs. Tuo metu prekybininkai perspėja, jog antrąjį pieno produktų kainų šuolį pajusime maždaug spalį.

Turbūt ne vienas pirkdamas pieno produktus šią vasarą pastebėjo, kad už įprastą sūrio ar sviesto pakelį moka keliasdešimčia centų daugiau. Prekybininkai pripažįsta – pieno produktai šiemet jau vidutiniškai brango 5 proc. Ir tai – dar ne riba.

„Jau antrą kartą sulaukiame  iš pieno perdirbėjų informacijos, kad pieno produktai brangs. Pirmoji banga buvo maždaug gegužę. Dabar sulaukėme informacijos iš vieno stambaus perdirbėjo ir keleto smulkesnių apie sprendimą didinti savo tiekiamos produkcijos kainas“, – sakė „Maximos“ atstovė spaudai Renata Saulytė.

Perdirbėjų pranešimų apie ketinimus maždaug 5–10procentų didinti pieno produktų kainas patvirtina gavę ir kiti prekybos tinklai. Perdirbėjai teisinasi rekordiškai išaugusiomis pieno supirkimo kainomis ir net žaliavų stoka.

„Žaliavos kaina yra pasiekusi rekordines aukštumas. Mūsų mokama kaina ūkininkams liepą, palyginti su 2012 m. liepa, yra padidėjusi vidutiniškai daugiau kaip 30 proc. Rugpjūtį už pieną ūkininkams turėsime mokėti daugiau. [...] Dėl stipriai pabrangusios žaliavos mūsų pieno produktų savikaina yra išaugusi 15–20 procentų. Pardavimai vidaus rinkoje mums yra nuostolingi“,– aiškino AB „Pieno žvaigždės“ viešųjų ryšių vadovė Virginija Žygienė.

Anot perdirbėjų, juos gelbsti tik eksportas – į užsienį išvežama daugiau kaip pusė Lietuvoje pagaminamų pieno produktų. O šių produktų paklausa pasaulyje auga – jų vis daugiau  vartojama net Kinijoje. Ir tai grįžta bumerangu – pieno žaliavos reikia vis daugiau, o gamintojų Lietuvoje mažėja.

„Perdirbėjai jau neturi pieno ir kasdien atsiveža  1,5 tūkst. tonų iš Latvijos, Estijos ar kitų šalių.  Ir dabar per pusmetį 6 tūkst. sumažėjo gamintojų, pieno – 4 proc. [...] Būdavo, kai kainos kildavos, o dabar pavasarį kainą sumažino, o vasarą pakėlė“, – teigė Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis.

Anot gamintojų, pieno kainas šią vasarą sukėlė ir itin nepalankios oro sąlygos –  Europą sekino sausra, alino liūtys. Tačiau jie nesiima prognozuoti, ar  aukštos supirkimo kainos laikysis ilgai.

Prekybininkai sako, kad naują pieno produktų kainų šuolį pajusime maždaug spalį. Kol kas prekybos tinklai tikina bandantys išlaikyti stabilias būtiniausių produktų kainas. O kaip išeitį žada bandyti daugiau pieno produktų įsivežti iš kaimyninių šalių .

„Ieškome būdų ne tik su Lietuvos tiekėjais bendradarbiauti, bet ir ieškoti pieno produktų svetur“, – tęsė R. Saulytė.

Prekybininkai teigia, kad ketina įsivežti ir lenkiškų, ir baltarusiškų produktų, tačiau pripažįsta, kad Lietuvos pirkėjai mieliau renkasi lietuviškus produktus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nusimines pensininkas

Nusimines pensininkas portretas
Lietuvoje viskas tik brangsta, brangsta ir brangsta ir kaip tam vargsui pensininkui isgyventi???

premjeras

premjeras portretas
SAUNUOLIAI PREKYBININKAI! mes turim pasiekt europos kainas iki euro ivedimo! pirkimai tik dideja, reiskia zmones gyvena dar geriau,tai labai dziugina!o tai, kad prekybininku pelnas dideja reiskia ,kad pakile kainos pildo biudzeta.benzino kainos dar irgi nepasieke europinio lygio.yra dar vietos kainu didinimui...vergu pinigines dar storos!

cvnb

cvnb portretas
atvezkit is kitur, tikrai pirksim.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių