Prekių ir paslaugų kainos Lietuvoje didėja trečią mėnesį iš eilės

  • Teksto dydis:

Lietuvoje lapkričio mėnesį buvo 0,3 proc. mėnesio infliacija. Vartojimo prekių ir paslaugų kainos šalyje didėja trečią mėnesį iš eilės.

Statistikos departamentas pranešė, kad metinė infliacija (lapkritį, palyginti su 2015 metų lapkričio mėnesiu) siekė 1 proc., o vidutinė metinė infliacija buvo 0,8 procento.

Statistikų teigimu, lapkričio mėnesio kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 2,7 proc. padidėjusios pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, 5,1 proc. - alaus, 4 proc. - šilumos energijos, 1,3 proc. - telefono paslaugų kainos bei 3,3 proc. atpigę vaisiai ir uogos, 0,6 proc. - drabužiai, 0,9 proc. - spirituoti gėrimai, taip pat 0,9 proc. - avalynė.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,4 proc., paslaugų kainos - 0,2 procento. Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos per mėnesį padidėjo 0,6 proc., rinkos kainos - 0,3 procento.

Metinei infliacijai didžiausią įtaką turėjo išaugusios tabako gaminių (8,6 proc.), alaus (10,3 proc.), viešojo maitinimo restoranuose, kavinėse ir panašiose įstaigose paslaugų (6 proc.), pieno ir jo produktų, sūrių ir kiaušinių (2,4 proc.), asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų (5,5 proc.), mėsos ir jos produktų (1,9 proc.) kainos bei sumažėjusios daržovių (10,1 proc.), telefono paslaugų (5,5 proc.), elektros energijos (6,9 proc.), dujų (9,1 proc.), keleivių vežimo oro transportu paslaugų (7,1 proc.), atostogų išvykų (7,4 proc.) kainos.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 0,6 proc., paslaugų kainos išaugo 1,9 procento. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumenko 2 proc., tačiau rinkos kainos padidėjo 1,4 procento.

Statistikai prognozavo, kad lapkričio mėnesį Lietuvoje bus užfiksuota 0,4 proc. suderinta mėnesio infliacija, 1,3 proc. suderinta metinė infliacija ir 0,5 proc. suderinta vidutinė metinė infliacija.


Šiame straipsnyje: infliacijakainosstatistika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tgb

Tgb portretas
Juokas ima,kainos didėja,o pensijos neindeksuojamos,kaip žmonės išgyvens, ar kas susimąsto?

liudytojas

liudytojas portretas
jei kas pas mus pigs tai mes laimesim kaip papuole i gineso rekordu knyga valio nors ten busim
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių