Prekiaujant gyvūnais augintiniais būtina laikytis reikalavimų

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), gavusi iš Estijos kompetentingos institucijos kolegų informacijos apie nustatytus prekybos šunimis pažeidimus, patikrino mūsų šalyje šia veikla užsiimančius asmenis.

Atlikus patikrinimą gyvūnų augintinių veisėjos (Didžiulių k., Ariogalos sen., Raseinių r.) ūkyje, nustatyta įvairių pažeidimų. Šunimis buvo prekiaujama neturint teritorinės VMVT išduoto Vidaus prekybos sertifikato (dokumento, kuriuo leidžiama prekiauti gyvūnais augintiniais Europos Sąjungos teritorijoje). Šuniukai nebuvo vakcinuoti nuo pasiutligės, iš Lietuvos teritorijos išvežami nepaženklinti poodinėmis mikroschemomis. Už nustatytus gyvūnų augintinių prekybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus, gyvūnų augintinių veisėjai skirta bauda pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą.

„Norisi priminti gyvūnų augintinių veisėjams ir asmenims, ketinantiems juos įsigyti, kad svarbiausi aspektai yra gyvūnų sveikata ir jų atsekamumas. Tiek vykdant prekybą, tiek keliaujant nekomerciniais tikslais, gyvūnai turi būti paženklinti poodinėmis mikroschemomis, o vyresni kaip 12 savaičių – paskiepyti nuo pasiutligės. Vykdantys prekybą gyvūnų veisėjai (pardavėjai) privalo pasirūpinti Vidaus prekybos sertifikatais, kuriuos išduoda teritorinės VMVT pagal gyvūnų augintinių laikymo vietą“, – komentavo VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

VMVT atkreipia dėmesį, kad savininkui (ar jo raštiškai įgaliotam asmeniui) keliaujant su gyvūnu augintiniu nekomerciniais tikslais ar vežant gyvūną parduoti, reikalavimai yra skirtingi. Keliaujant su savininku, reikia turėti ES patvirtintą bendros formos Gyvūno augintinio pasą, kurį pripažįsta ir kai kurios ne ES šalys (Šveicarija, Norvegija ir kt.). Jei pase įrašyta, kad gyvūnas augintinis vakcinuotas pirmą kartą, turi būti praėjusi 21 diena, nes per tokį laiką susidaro imunitetas nuo pasiutligės. Parduodant augintinius kitų šalių asmenims, privaloma turėti Vidaus prekybos sertifikatą.

VMVT informuoja, kad kai kurios Europos Sąjungos (ES) valstybės narės ir trečiosios šalys taiko papildomus reikalavimus įvežant gyvūnus augintinius (pvz., privalomas vaistų nuo echinokokozės sugirdymas ar kraujo (pasiutligės antikūnų) serologinis tyrimas).

Daugiau informacijos apie gyvūnų augintinių judėjimą skelbiama VMVT interneto svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių