Prašymai dėl vaiko pinigų: vėluoja Vilnius ir Klaipėda

Lietuvoje jau beveik 90 proc. visų prašymų išmokėti vaiko pinigus patenkinti, vėluoja dvi savivaldybės – Vilniaus ir Klaipėdos, nurodė socialinės apsaugos ir darbo viceministras.

„Šiuo metu iš viso gauta 291 tūkst. popierinių ir elektroninių prašymų dėl 382 tūkst. vaikų. Patenkinti 255 tūkst. prašymų, ir tai yra 328 tūkst. vaikų“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė Eitvydas Bingelis.

Pirmadienio duomenimis, patenkinti 87 proc. visų prašymų. Manoma, kad šią savaitę jų bus 90 procentų.

Pasak viceministro, padėtis pagerėjo ir Vilniaus mieste. Jo teigimu, šiuo metu sprendimai priimti dėl daugiau kaip pusės visų gautų prašymų.

„Vilnius tikrai pasitempęs, juda spartesniu žingsniu, keičia darbo organizavimo tvarką, nedubliuoja darbų, ir tikimės, kad paskutiniai prašymai, kurie bus pateikti kovo mėnesį, balandį jau žmonės gaus (pinigus – BNS)“, – teigė E. Bingelis.

Trečiadienį Seimo Socialinių reikalų komiteto posėdyje dalyvavusi Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus laikinoji vedėja Dalia Filipavičiūtė pranešė, kad šią savaitę baigti apdoroti sausio mėnesį gauti prašymai. Netrukus bus priimti sprendimai dėl vasario ir kovo mėnesio prašymų, o šios sostinėje gyvenančios šeimos išmokų  sulauks balandį.

Pagal įstatymą, vadinamuosius vaiko pinigus savivaldybės turėjo išmokėti per du mėnesius, tai yra už praėjusį mėnesį pinigai turėjo pasiekti iki kito mėnesio 25 dienos.

„Mes tikėjomės, kad grubiai dviejų mėnesių tarpas savivaldybėms yra pakankamas. Reikia įvertinti, kad sausį Lietuvoje buvo didelė gripo epidemija, daryta daug pakeitimų Piniginės paramos įstatyme, kur mes padidinome valstybės remiamas pajamas dešimtmetį nedidintas, koeficientus kėlėme ir pan. Savivaldybės turėjo perskaičiuoti savo turimas sistemas, Vilniaus atveju pusė darbuotojų sausio ir vasario mėnesiais sirgo“, – vėlavimo priežastis vardijo viceministras.

Kita vertus, jis pripažino, kad daug lėmė ir darbo organizavimas.

„Vienos savivaldybės tą patį darbą užtrunka padaryti 16 minučių, kitos – pusantros minutės“, – sakė E. Bingelis.

Jis pabrėžė, kad tai vienkartinė problema, kitąmet didinant vaikus pinigus naujų prašymų pateikti nereikės.

Nuo šių metų sausio šalies vaikams skiriama po 30 eurų išmoka, pakeitusi pajamų mokesčio lengvatą, per mėnesį dirbantiems tėvams leidusią už vieną vaiką susigrąžinti iki 30 eurų.

Mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams mokamos papildomos išmokos. Jiems išmoka sudaro 58,5 euro už vaikus iki dvejų metų ir 45,2 euro – už vyresnius vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių