Prašoma ištirti galiojusios motinystės pašalpų skyrimo tvarkos konstitucingumą

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) nagrinės, ar Konstitucijai neprieštarauja anksčiau galiojusi tvarka, kai teisę gauti motinystės pašalpą neįgijus nustatyto darbo stažo galėjo tik per tris mėnesius nuo mokslo baigimo įsidarbinę asmenys.

Kaip pranešė KT, tokį prašymą teismui perdavė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

KT aiškinsis, ar Konstitucijai neprieštarauja Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas bei Vyriausybės nutarimu patvirtinta tvarka ir nuostatos, kad teisę gauti motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu turi apdraustieji, kurie tik baigę atitinkamą mokyklą tapo apdraustaisiais asmenimis per 3 mėnesius nuo mokslo baigimo.

Dabar jau negaliojantis teisinis reguliavimas numatė, kad teisę gauti motinystės pašalpą turi iki 26 metų moterys, kurios iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios neįgijo būtino draudimo stažo, nes mokėsi bendrojo lavinimo, profesinėje ar aukštojoje mokykloje pagal dieninę ar nuolatinę studijų formą.

LVAT, nagrinėdamas pareiškėjos bylą, atkreipia dėmesį, kad jeigu nurodytu atveju asmuo įsidarbino ne per 3 mėnesius nuo mokslo baigimą įrodančio dokumento išdavimo, o anksčiau, jis teisės į pašalpą negalėjo įgyti.

Anot teismo, Konstitucija galėjo būti pažeista, nes priimti teisės aktai sukūrė blogesnę padėtį įsidarbinusiems dar mokslo ar studijų metu, trukdė asmenims laisvai pasirinkti darbą ir pradėti verslą vien dėl to, kad, įsidarbinęs anksčiau nei gavo mokslo baigimą įrodantį dokumentą, jie būtų netekę teisės į motinystės pašalpą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių