Prasidės prekyba „Facebook“ akcijomis

Viena socialinio tinklo „Facebook“ akcija pirminio viešo akcijų siūlymo (IPO) metu kainuos 38 JAV dolerius. Prekyba akcijomis prasidės penktadienį.

Nustačius tokią kainą, socialinio tinklo rinkos vertė pasiekė 104 mlrd. dolerių, rašo telegraph.co.uk.

Verslas, kurį savo bendrabučio kambaryje Harvardo universitete įkūrė 28 metų Markas Zuckerbergas, proceso metu surinko 16 mlrd. dolerių. Tai antras pagal dydį pirminis viešas akcijų siūlymas, nusileidžiantis tik „Visa“.

Tikimasi, kad kai 11 val. ryto Niujorko laiku (18 val. Lietuvos) „Nasdaq“ akcijų biržoje prasidės prekyba „Facebook“ akcijomis, jų kaina dar kils. Mat didžiulis investuotojų susidomėjimasas atsveria nerimą dėl ilgalaikių šio verslo perspektyvų.

Prekybos pradžią paskelbs pats M. Zuckerbergas, kuris nuotoliniu būdu iš kompanijos būstinės Kalifornijoje paskambins akcijų biržos varpu.

Rekordinės akcijų pardavimo pradžios nepaisant kai kurių didžiausių ir ankstyviausių „Facebook“ investuotojų sprendimo parduoti daugiau akcijų, o tai dar paskatino nerimą dėl jų tikėjimo ilgalaike verslo verte.

„Tai rodo, kad jų mintyse „Facebook“ jau pasiekė savo viršūnę, bent jau artimoje ateityje“, – teigė JAV tyrimų bendrovės „PrivCo“ vadovas Samas Hamadeh.

Peteris Thielis, „Pay Pal“ įkūrėjas, tapęs pirmuoju „Facebook“ investuotoju iš išorės, kuris 2004 metais į šviežią verslą investavo 500 tūkst. dolerių, IPO planavo parduoti 20 proc. savo turimų akcijų, tačiau vėliau padidino šią dalį iki 50 proc.

Rusų investuotojo Jurijaus Milnerio kompanija „DST Global“ ketino parduoti 23 proc. akcijų, tačiau vėliau jų dalį padidino iki 40 proc. „Goldman Sachs“ ir „Tiger Global Management“ planuoja parduoti ne 23 ir 7 proc. akcijų, o iki pusės.

Kiek anksčiau šį mėnesį „Facebook“ įspėjo, kad išaugus žmonių skaičiui, kurie „Facebook“ naudojasi per mobiliuosius telefonus, tai ilguoju laikotarpiu gali atsiliepti kompanijos pajamoms, mat ji dar nesugalvojo, kaip šį vartojimą efektyviai paversti pinigais.


Šiame straipsnyje: Facebookakcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių