Pramonininkai – prieš strateginės reikšmės įmonių sandorių tikrinimą

  • Teksto dydis:

Verslininkų asociacijoms atstovaujanti Lietuvos pramonininkų konfederacija antradienį pareiškė, kad parlamente svarstomi ketinimai tikrinti stambius strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių privačių įmonių sandorius yra pertekliniai.

Rašte Seimo Ekonomikos komitetui konfederacija nurodo, siūloma naujovė prieštarautų Europos Sąjungos (ES) šalių taikomai praktikai.

Anot jos, „siūlomas teisinis reguliavimas yra akivaizdžiai perteklinis bei neatitinkantis kitose ES šalyse taikomos praktikos“.

Pagal svarstomą naują įstatymo redakciją Vyriausybėje sudaryta komisija galės vertinti nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių verslo sandorius, kurie viršija 10 proc. įmonės gaunamų pajamų. Ji taip pat tikrintų susitarimus, jeigu pagal sandorį susitarimo dalyvis gauna prieiga prie esminės informacinių technologijų sistemos, infrastruktūros ir bei duomenų bazes.

Tikrinami turėtų būti ir tie sandoriai, kai turtas perleidžiamas ilgesniam negu dešimties metų laikotarpiui.

Šiuo metu į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą, be valstybinių, patenka ir trys privačios šalies bendrovės „ORLEN Lietuva“, „Achema“ bei „Telia Lietuva“.

Pramonininkų konfederacija abejoja, ar siūloma sukurti vyriausybinė komisija turėtų „pakankamai žinių ir kompetencijos įvertinti konkrečius sandorius, atsižvelgiant į tai, kad privačios įmonės veikia labai specifinėse srityse“.

Anot jos, projekte nėra jokių nuostatų, numatančių valstybės kompensavimo mechanizmo už privačių ūkio subjektų savininkų nuosavybės suvaržymus laisvai ir savo nuožiūra vykdyti privatų verslą.

Pataisos trečiadienį bus svarstomos Seimo Ekonomikos komitete.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis spalio pabaigoje interviu BNS teigė, kad Lietuvos žvalgyba nori gauti informaciją ir bendrauti su verslu, kad užkirstų kelią pavojingoms investicijoms iš Rusijos.

Strateginių įmonių sąraše dabar yra Ignalinos atominė elektrinė, Klaipėdos uostas, Lietuvos naftos produktų agentūra, „Oro navigacija“, Lietuvos automobilių kelių direkcija, Lietuvos oro uostai, Registrų centras, „Infostruktūra“, Šiaulių oro uostas, vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įmonės, „Epso-G“, „Lietuvos energija“, „Lietuvos energijos gamyba“, „Litgrid“, „Energijos skirstymo operatorius“, nacionalinis investuotojas į branduolinę elektrinę, „Amber Grid“, „Litgas“, „Klaipėdos nafta“, „Lietuvos geležinkeliai“, Giraitės ginkluotės gamykla, „Jonavos grūdai“, Lietuvos radijo ir televizijos centras ir Lietuvos paštas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių