Politinė taryba apsisprendė dėl PVM ir NPD

  • Teksto dydis:

Premjerui siūlant jau nuo spalio įvesti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą mėsai, o kai kuriems politikams - sumažinti PVM tarifą iki 18 proc., politikai dėl šio mokesčio lengvatų svarstymų grįš tik rugsėjį. Tačiau jie sutarė, kad neapmokestinamųjų pajamų (NPD) dydis nuo 2017 metų augs nuo 200 iki 310 eurų.

Tokį sutarimą antradienį pasiekė valdančiųjų partijų Politinė taryba.

„Grįšime prie PVM mokestinių lengvatų rugsėjo pradžioje. O ar bus (lengvatos - BNS) ir kokios gali būti, šiandien niekas negali pasakyti“, - po tarybos posėdžio žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius. 

Pasak A.Butkevičiaus, PVM mokesčio lengvatos, jeigu dabar būtų rastas politinis susitarimas, įsigaliotų tik nuo kitų metų - po įstatymo priėmimo praėjus 6 mėnesiams. „Ji įsigaliotų su ateinančių metų biudžeto įstatymu“.

Jis taip pat pabrėžė, kad PVM tarifo lengvatų svarstymas atidedamas ir dėl to, kad nuo birželio vidurio keičiasi finansų ministrai.

Pasak jo, 310 eurų NPD bus taikomas tiems darbuotojams, kurių darbo užmokestis bus iki 1024 eurų. Papildomas - nuo 120 iki 200 eurų NPD - bus taikomas už kiekvieną vaiką, o į šeimos gaunamas pajams nebus atsižvelgiama.

Po tarybos posėdžio partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas žurnalistams pranešė, kad valdantieji taip pat susitarė „stengtis, kad NPD artėtų prie MMA“. Pastaroji dabar yra 350 eurų, o nuo liepos ji didės iki 380 eurų.

„Visi sutarėme, kad pirma kryptis turi būti įgyvendinama didinant žmonių realias pajamas, mažinant darbo pajamų apmokestinimą, kad žmogus, gaudamas didesnes realias pajamas, galėtų pats nuspręsti, ar jis perka daugiau maisto produktų, ar daugiau išleidžia laisvalaikiui, turizmui ar kitiems reikalams“, - tvirtino premjeras.

Jo teigimu, sprendimas dėl PVM lengvatų nepriimtas, nes išsiskyrė siūlymai, kam jas taikyti.

„Šiek tiek skiriasi pozicijos dėl pateiktų prekių grupių, kurioms reikėtų taikyti sumažintą mokesčio tarifą“, - aiškino A.Butkevičius.

Kai kurie socialdemokratai 5 proc. PVM siūlo taikyti šviežiai ir atšaldytai mėsai ir paukštienai, karvių pienui ir jo produktams, išskyrus fermentinius sūrius ir jogurtus. Darbo partija siūlo 5 proc. PVM taikyti 12-kai produktų - duonai, makaronams, kruopoms, pienui, kefyrui, sviestui, šviežiai mėsai, šviežiai žuviai, aliejui, miltams, daržovėms ir vaisiams bei cukrui. „Tvarkiečiai“ taip pat mano, jog PVM reikia mažinti būtiniausiems maisto produktams, be to, jie, pasak premjero, siūlo mažinti bendrąjį PVM tarifą - nuo 21 proc. iki 18 proc.


Šiame straipsnyje: NPDPVMlengvatosPolitinė taryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių