Politikė: jei kaimynų AE bus nesaugios - ribosime elektros pirkimą

Baltarusijai ir Rusijai turi būti aiškiai pasakyta, kad iš jų atominių elektrinių energijos pirkimas bus apribotas, jei reaktoriai neatitiks tarptautinių saugumo standartų, antradienį pareiškė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Šiuos klausimus parlamento vadovė žada kelti kitą savaitę Suomijoje vyksiančioje kasmetinėje Šiaurės ir Baltijos valstybių (NB8) parlamentų pirmininkų konferencijoje.

„Būtina bendromis pastangomis siekti, kad šalia Lietuvos ir išorinės ES sienos statomi Baltarusijos ir Rusijos reaktoriai atitiktų tarptautinius saugumo reikalavimus, o nesant tokio įsipareigojimo - jau dabar aiškiai pasakyti, kad iš tokių reikalavimų nesilaikančių valstybių elektros energijos pirkimas bus apribotas“, - pranešime spaudai cituojama I.Degutienė.

Lietuva teigia kol kas negavusi atsakymų į esminius klausimus dėl saugumo standartų atominėse elektrinėse, kurios planuojamos Rusijos Karaliaučiaus krašte ir Baltarusijoje, vos 50 kilometrų nuo Vilniaus.

I.Degutienė antradienį pabrėžė, kad „kiekviena valstybė yra laisva apsispręsti dėl atominės energetikos plėtros savo teritorijoje, tačiau ankstesnė ir visai nesenos patirtys liudija, kad branduolinės energetikos saugumas - tai iššūkis, kuris peržengia valstybių sienas“.

I.Degutienės vizitas vyks rugpjūčio 15-17 dienomis. Jo metu I.Degutienė taip pat susitiks su Suomijos prezidentu Sauli Niinistoe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TATENA

TATENA portretas
nuspres apie AE sauguma.... ------------------------------------------------- ar sis pasakymas reiskia kad koncierwai pripazista jog rusai ir baltarusiai pastatys atomine greiciau nei lietuviai?

Jergutėliau

Jergutėliau portretas
Tai kad išgąsdins rusus ir baltarusius Degutienė! Jie jau iš anksto tikriausiai po kampus iš to strioko išsislapstė...

svetimi

svetimi portretas
jai savo nepastatysit pirksit pilnu pajiegumu ir dar prasysit kad leistu pirkti ribotojai atsirado
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių