Poilsis nameliuose: kas juose ilsisi ir kokios kainos

Pajūrio kurortuose ir paežerėse populiarėja poilsis priekabiniuose nameliuose. Užsienyje, pavyzdžiui, JAV tokių namelių poilsiavietės – itin populiarios. Tuo metu Lietuvoje taikomasi prie tautiečių skonio – nameliai apkalami lentelėmis, įrengiamos terasos – kad labiau primintų įprastus namus.

Pajūrio kurortuose ir paežerėse populiarėja poilsis priekabiniuose nameliuose. Užsienyje, pavyzdžiui, JAV tokių namelių poilsiavietės – itin populiarios. Tuo metu Lietuvoje taikomasi prie tautiečių skonio – nameliai apkalami lentelėmis, įrengiamos terasos – kad labiau primintų įprastus namus.

Priekabiniai nameliai, liaudyje vadinami „karavanais“, itin populiarėja mažesniuose pajūrio kurortuose – Šventojoje, Karklėje, taip pat Palangos rajonuose – Kunigiškiuose, Monciškėse.

Medinių ir priekabinių namelių, stovinčių Šventojoje, šeimininkas Petras Stankevičius pasakoja, kad pirmieji tokio tipo nameliai šiame kurorte pradėjo kurtis prieš 12–13 metų. Šiandien, pasak jo, Šventojoje priekabinių namelių stovi apie pusšimtį, o pats jų turi pora.

„Šiuos namelius turiu šešerius metus. Šventojoje šiuo metu yra madinga statyti priekabinius ir stacionarius – surenkamus namelius. Poilsiui jie yra populiarūs, nes gali gyventi visa šeima. Tokia nuoma populiarėja, nes šie nameliai turi gerą išplanavimą – nors yra nedideli, bet visiškai pakanka erdvės. Dėl geros apdailos beveik nereikia remonto. Tai – kaip gerai įrengtas butas“, – tikina P. Stankevičius.

Savo ruožtu Svetlana Sendžikienė, turinti tris priekabinius namelius Palangoje, teigia juos nuomojanti pastaruosius trejus metus. Moteris sako turinti mažą sklypą, todėl nesiruošia statyti kitokio tipo namų ir nuomoja vietas priekabiniuose nameliuose.

„Prieš 20 metų čia buvo tik palapinių miesteliai. Mes patys taip pat priimdavome žmones su palapinėmis, o dabar žmonės nori patogumų, nebenori gyventi palapinėse. Jiems svarbu, kad būtų visi patogumai ir netoli jūra. Jie tai ir gauna, tiesiog mes negalime priimti didelio srauto žmonių“, – LRT.lt kalbėjo S. Sendžikienė.

Nuo ko priklauso kainos

Įvaizdis, kad poilsiui tokius namelius dažniausiai renkasi mažesnes pajamas gaunantys asmenys, nes jų ir nuoma pigesnė, yra klaidingas, teigia Vaida Jurkėnienė, apgyvendinimo portalo Priejūros.lt specialistė.

„Priekabinių namelių nuomos kainos yra panašios arba labai nedaug mažesnės už įprastų medinių namelių kainas, todėl jie nėra pigesnis pasirinkimas. Žmonės dažniau juos renkasi dėl to, kad jie didesni – gali poilsiauti iki šešių asmenų, todėl čia patogu apsistoti šeimai su vaikais, dažnai leidžiama atsivežti augintinį“, – LRT.lt komentavo V. Jurkėnienė.

P. Stankevičius pasakoja, kad dažniausi jo svečiai – šeimos su vaikais. „Taip pat atvažiuoja jaunimo, grįžusio iš užsienio, bet labiausiai priekabinius namelius mėgsta šeimos su vaikais, nes jiems tai yra patogu“, – sako verslininkas.

Pasak P. Stankevičiaus, Šventojoje poilsis priekabiniuose nameliuose kainuoja skirtingai. „Sezono metu už priekabinį namelį, kuriame yra du miegamieji, prašoma 43–52 eurų (150–180 litų), o kuriame yra trys miegamieji – apie 58 eurų (200 litų). Tokiame namelyje yra miegamieji kambariai, svetainė, virtuvė, dušas, tualetas“, – vardijo P. Stankevičius.

Pajūrio verslininkas teigė dar nežinantis, kokio užimtumo gali tikėtis šiemet, kai Lietuvoje įvestas euras: „Dar nežinome, kokią turėsime vasarą. 100 proc. užimtumą įprastai turime pusantro mėnesio.“

Palangoje priekabinius nameliuos nuomojanti S. Sendžikienė pasakoja, kad bene daugiausia nuomininkų sulaukia iš Latvijos, Baltarusijos ir Rusijos. „Kainos priklauso nuo oro, švenčių, žmonių skaičiaus – jos yra lanksčios ir kiekvienu atveju skirtingos“,  – kalbėjo verslininkė. Aktyvesnio susidomėjimo ir užklausų ji tikisi sulaukti birželį, kai poilsiautojai pradės užsisakyti vietas liepos ir rugpjūčio mėnesiams.

Pritaiko prie lietuvių skonio

Priekabiniai nameliai pajūryje bei paežerėse populiarėja dėl kelių priežasčių, teigia V. Jurkėnienė.

„Nuomotojams svarbu ir patrauklu tai, kad statant priekabinį namelį ar nedidelį medinį namelį nereikalingi papildomi leidimai statyboms. Taip pat nuomos teikėjai juos renkasi dėl pilno vidaus įrengimo, patogumo perkeliant į kitą vietą. Kai kas juos renkasi kaip laikiną variantą – artėjant vasaros sezonui labai padaugėja statybų, jos ilgiau užtrunka, todėl juos renkasi tuomet, kai reikia greitai pasistatyti keletą namelių, jei poilsio teikėjas sumano staiga plėstis. Neretai privati stovyklavietė ar kempingas turi vieną kitą priekabinį namelį, kad turėtų ką pasiūlyti ir tiems poilsiautojams, kurie nori patogesnio poilsio nei palapinėse“, – kalbėjo skelbimų portalo specialistė.

Pasak V. Jurkėnienės, būna, kad ir aukštesnio lygio svečių namų kieme pastatoma keletas priekabinių namelių – poilsiautojams, kurie ieško pigesnio varianto.

Užsienyje, pavyzdžiui, JAV tokių namelių poilsiavietės esą labai populiarios. Tuo metu Lietuvoje tai dar neįprasta, todėl jos dažnai kitokios nei užsienyje. „Nuomotojai mėgsta prie priekabinių namelių pastatyti terasas, apkalti lentelėmis, kad išorinė apdaila kuo labiau primintų lietuviams įprastus medinius namelius“, – pasakoja V. Jurkėnienė.
Nuomos teikėjai pasakoja, kad poilsiautojai nelabai noriai užsako priekabinius namelius ir, jei yra galimybė, pirmiausia renkasi medinius. Tačiau, pailsėję juose, dažniausiai esą lieka patenkinti ir antrą kartą jau užsako drąsiai.

Nuomotojai neslepia, kad priekabiniai nameliai turi ir šiokių tokių minusų – vasarą juose kartais būna karšta. „Jame truputį karšta, bet, jei padarai nedidelį skersvėjį, akimirksniu būna normali temperatūra“, – tikina P. Stankevičius.

Su juo sutinka ir S. Sendžikienė, pasak kurios, būtent todėl prie priekabinių namelių statomos terasos: „Karavane kartais būna karšta, todėl esame pastatę terasą, kurioje žmonės mėgsta vakaroti.“


Šiame straipsnyje: poilsiskainosturizmasturistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Viliuke

Viliuke portretas
Uz viena diena,padauginkite is dienu skaiciaus ir gausite kiek turite moketi uz 5-7 ar 10 dienu poilsi.

Rasa

Rasa portretas
Tai kaina uz kiek dienu poilsi?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių