Ministerija žada, kad šiais metais pareigūnų algos kils

  • Teksto dydis:

Policijos pareigūnų trūkumas Lietuvoje – ne nauja problema. Tačiau paskutiniais metais darbą palieka daugiau pareigūnų nei priimama naujų. Šiuo metu policijoje trūksta kone penktadalio pareigūnų. Vidaus reikalų ministerija sureagavo – žada kelti atlyginimus, pasakojama LNK reportaže.

Darbą palieka vis daugiau policijos pareigūnų. Šiuo metu Lietuvos policijoje maždaug kas penkta darbo vieta – tuščia. Tai reiškia didesnį darbo krūvį dirbantiems policininkams, o dabartiniai jų atlyginimai, pasak profsąjungos, likti šioje srityje nemotyvuoja. 

„Viena iš priežasčių yra valdžios institucijų požiūris į policijos pareigūnus. Tai – nepakankamas finansavimas, kalbant apie darbo užmokesčio augimą, darbo sąlygų ir sveikatos priežiūros gerinimą“, – teigė Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė.

Visiškai sužlugdyta pareigūnų reabilitacijos sistema. Jeigu reabilitacijos reikia šiandien, tai pareigūnai jos laukia nuo pusmečio iki dvejų metų.

Tiesa, pasak Lietuvos policijos, toks didelis trūkumas esą tik teorinis.

„Atsižvelgiant į mažėjantį gyventojų skaičių, į mažėjantį nusikalstamumą, technologinius sprendimus, kurie keičia pareigūnus, tai tas faktinis pareigūnų  trūkumas, manau, būtų dvigubai mažesnis nei skelbiama. Daugiausiai pareigūnų trūksta Vilniuje ir kituose didžiuosiuose miestuose“, – konstatavo Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Profsąjunga įsitikinusi, kad išspręsti pareigūnų trūkumo problemą lengva nebus. Esą ši specialybė nepatraukli, kadangi darbas sunkus, o atlyginimas itin nekonkurencingas.

„Jie renkasi tarnybą arba kitoje Vidaus reikalų sistemoje, arba palieka tarnybą neatlaikę padidinto darbo krūvio. Kai kuriuose padaliniuose, tarkim, greito reagavimo, trečdalį darbo užmokesčio  sudaro atlygis už viršvalandžius. Tai nėra normalu“, – problemas dėstė R. Katinienė.

„Atėjusio visai jauno, ką tik baigusio policijos mokyklą pareigūno atlyginimas į rankas yra 900 eurų. Dirbančiojo sostinėje, kuris už tai gauna priedą, – beveik 1000 eurų. Ir ta alga palaipsniui vis didėja“, – aiškino R. Matonis. 

Profsąjunga akcentavo ir dar vieną problemą.

„Visiškai yra sužlugdyta pareigūnų reabilitacijos sistema. Jeigu pareigūnui reabilitacijos reikia šiandien, tai jie jos laukia nuo pusmečio iki dvejų metų“, – apie policijos piktžaizdes kalbėjo R. Katinienė.

Dėl didelio pareigūnų trūkumo praėjusiais metais policininkams teko dirbti  daugiau kaip 330 tūkst. viršvalandžių.

„Tarnyba policijoje nėra nuo 8 iki 17 val. Tikrai kartais tenka dirbti ir viršvalandžius. Pareigūnai prie to yra pripratę. Žinoma, geriau, jei to nebūtų, bet jei tenka, pareigūnai dirba ir viršvalandžius.

Tarnyba policijoje nėra nuo 8 iki 17 val. Tikrai kartais tenka dirbti ir viršvalandžius. Pareigūnai prie to yra pripratę.

 

„Yra ribos, kiek žmogus gali pakelti. Policijos pareigūnai nori, kad už dabartinius darbo krūvius atitinkamai ir būtų apmokama“, – sakė Lietuvos policijos profesinės sąjungos atstovas Viktoras Čedovičius.

Ministerija dėl viršvalandžių daug problemų nemato ir tikina, kad daugiau kaip pusė pareigūnų darbo sąlygomis ir krūviu nesiskundžia.

„Pagal mūsų atliekamas apklausas, darbo sąlygomis yra patenkinti apie 58 proc. pareigūnų“, –  komentavo Vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrijev.

Į Lietuvos policijos mokyklą kasmet bando įstoti apie 600 žmonių. Tiesa, esą tik kokiam 100 pavyksta.

„Atkrenta pakankamai daug. Džiugu tai, kad atrenkame geriausius. Tiek geriausios sveikatos būklės, tiek nepriekaištingos reputacijos, tiek stipriausios vidinės motyvacijos“, – sakė Lietuvos policijos mokyklos viršininkas Robertas Šimulevičius.  

Pasak Policijos mokyklos viršininko, studijuoti dažniausiai ateina jaunuoliai po mokyklos arba privalomosios karo tarnybos. Tačiau pasitaiko ir vyresnių. 

Pagal mūsų atliekamas apklausas, darbo sąlygomis yra patenkinti apie 58 proc. pareigūnų.

 

 

„Tikrai yra nelengvi mokymai, nes tai susiję ir su fiziniu, ir su psichologiniu pasirengimu. Taip pat yra didelis bagažas žinių, kompetencijų, kurias turi įgyti per labai trumpą laiką – devynis mėnesius, plius praktiką“, – teigė R. Šimulevičius. 

Ministerija žada, kad šiais metais pareigūnų algos kils. Taip pat esą imamasi ir kitų priemonių, siekiant pritraukti naujų žmonių į šią sritį.

„Esame išdiskutavę tam tikrą modelį dėl Statutinės kolegijos arba Viešojo saugumo kolegijos, bendradarbiaujame su tam tikrais universitetais ieškodami atsakymo, kaip pritraukti daugiau jaunimo“, – planus dėstė Vitalij Dmitrijev.

Lietuvos policijoje šiuo metu dirba daugiau nei 7,5 tūkst. pareigūnų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Odobriam,reikia kelt!

Odobriam,reikia kelt! portretas
Taišku,kad reikia algas kelti ba kitaip jie juodai užsidulkins tarpusavyje...

Mentas

Mentas portretas
Pagaliau turėsim kaip užsimokėt prostitutėms ir nebereikės prievartaut antrankiais surakintų savų kolegių.

Tegul

Tegul portretas
Paskuba kelti algas, nes tuoj nebebus kam kelti
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių