Po KT sprendimo Seime iš naujo registruotas projektas dėl urėdijų

Po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) parengė naujas miškų urėdijų pertvarkos pataisas.

Teismui pasisakius, kad prieš kelerius metus priimto įstatymo priėmimui nepagrįstai buvo pritaikyta skubos tvarka, naujasis projektas iš esmės nesiskiria nuo ankstesnio teisės akto.

Parlamentarai pataisas svarstys kitą savaitę.

Jų aiškinamajame rašte nurodoma, kad projekte išdėstomos jau galiojančios Miškų įstatymo nuostatos: „Atsižvelgiant į KT išaiškinimą ir faktinę situaciją įstatymo projekte ir susijusiuose (šešiuose – BNS) projektuose formuluotė „miškų urėdija (urėdijos)“ keičiama į „miškų urėdija“.

Nieko neduoda, nieko nepakeičia, nes faktinės situacija yra tokia, kad vis tiek Lietuvoje jau yra viena urėdija. Tai tas pakeitimas atspindi esamą teisinį santykį.

Šis vienintelis siūlomas pakeitimas, anot TTK pirmininkės Agnės Širinskienės, jokių pokyčių urėdijų ūkio reglamentavime nelemia.

„Nieko neduoda, nieko nepakeičia, nes faktinės situacija yra tokia, kad vis tiek Lietuvoje jau yra viena urėdija. Tai tas pakeitimas atspindi esamą teisinį santykį“, – BNS sakė politikė.

„Sunkiai įsivaizduoju, ar kas norės grįžti prie senosios tvarkos, o tai sunkiai ir įmanoma, nes tvarka jau nusistovėjo su viena urėdija“, – pridūrė ji.

Parlamentarė prognozuoja, kad iš naujo įstatymas gali būti priimtas iki rudens sesijos.

„Būtų tikslinga, nes pagal procedūras tai įmanoma padaryti“, – kalbėjo A. Širinskienė.    

Aplinkos apsaugos komiteto narys liberalas Simonas Gentvilas teigė nepastebėjęs naujų pakeitimų.

„Pagrindinė pataisa yra, kad išbraukiamas žodis urėdijos ir paliekamas urėdija. Daugiau viską tą patį palieka. Taip suprantu, kad jie nesikišo į turinį, o copy paste padarė projektą ir tik vieną dalyką pataisė“, –  BNS tvirtino jis.

Aplinkos ministras „valstietis“ Kęstutis Mažeika BNS taip pat teigė, kad turinys neliestas.

Konstitucinis Teismas neseniai pripažino, kad 2017 metais priimtoms Miškų įstatymų pataisoms buvo nepagrįstai pritaikyta skubos tvarka, nes taip teisės aktus galima priimti tik išskirtiniais, konstituciškai pagrįstais atvejais.

Į teismą 2018 metų sausį kreipėsi trys dešimtys Seimo opozicinių frakcijų parlamentarų. Jie nurodė, kad Miškų įstatymo projektas nebuvo tinkamai teisiškai įvertintas, negauta išvada dėl antikorupcinio poveikio, be to, urėdijų teisinis reguliavimas yra neaiškus, pavyzdžiui, pagal kokius kriterijus turėtų būti nustatomas jų skaičius.

Valstybinių miškų urėdija įregistruota pernai sausį – ji pagal naują įstatymą sujungė visas 42 šalies urėdijas. 

Pagal Konstitucinio Teismo sprendimą, parlamentarai naują projektą gali priimti iki gruodžio 2 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių