Po kilusio chaoso – tik su galimybių pasu aptarnaujančioms įmonėms geros žinios iš SAM

  • Teksto dydis:

Kilusi painiava dėl apsauginių kaukių naudojimo tęsiasi. Tvarka iki galo nėra aiški nei gyventojams, nei verslui. O jų dėvėjimo taisykles operacijų centro vadovas dažnai keičia. Restoranų ir kavinių vadovams, kaip patys sako, dabartinis chaosas jau atsibodo, praneša LNK žinios.

„Labai trūksta paaiškinimo, kodėl būtent naudojami tam tikri ribojimai, ir ko jais siekiama, nes, pavyzdžiui, jei darbuotojai dirba lauke, kur yra ir atstumai, ir vėjas, skersvėjis, lankytojai – be kaukių, o kodėl būtent darbuotojai turi būti su kaukėmis? Labai sunku suprasti tuos reikalavimus“, – teigė restorano „Artistai“ vadovas Audrius Žydelis.

„Dabar gaunasi, kad žmogus, atėjęs su galimybių pasu pas mus, neprivalo dėvėti kaukės, tačiau darbuotojai, kurie irgi turi galimybių pasus, jie privalo dėvėti arba ar privalo, yra toks vis dar ginčas“, – sakė „Cat Cafe“ savininkas Romas Žvirblis.

Tai, kad tik su galimybių pasu veikiančių įstaigų pasiskiepiję darbuotojai vis dar turi dėvėti kaukes, kelia daug nemalonumų. Esą dėl šios priežasties aptarnaujantis personalas linkęs keisti darbą.

„Jie jaučiasi diskriminuojami, kadangi jie turi galimybių pasus ir yra paskiepyti – viskas tvarkoj, bet jiems reikia dėvėti kaukes, o žmogui, turinčiam galimybių pasą, nereikia. Todėl psichologinė atmosfera labai neigiama kolektyve“, – neslėpė „Cat Cafe“ savininkas.

Jie jaučiasi diskriminuojami, kadangi jie turi galimybių pasus ir yra paskiepyti – viskas tvarkoj, bet jiems reikia dėvėti kaukes, o žmogui, turinčiam galimybių pasą, nereikia.

Kavinių vadovai pabrėžia patys ieškoję atsakymų, tačiau, jų teigimu, iki galo dėl taisyklių nesutarė nei visuomenė, nei Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), nei Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Nesutaria, bet, kaip patys sako, užtat baudžia skaudžiai.

„Leidau ir jau susimokėjau 1,5 rūkst. baudą už tai. Atėjo, patikrino, pamatė darbuotojus be kaukių ir skyrė baudą“, – atviravo restorano „Artistai“ vadovas.

Veido kaukių nebenorėtų dėvėti ir visiškai pasiskiepijusių aukštesnių klasių moksleiviai. „Pirmos ketvirtos klasės – pradinis ugdymas neprivalo dėvėti, o penktos aštuntos klasės privalo ir per pamokas. Tačiau, jeigu, pavyzdžiui, būtų toks susitarimas tarp visų mokinių tėvelių, nes tėveliai tokių pageidavimų reiškia, tai gali būti kažkoks susitarimas, bet tada tik lokaliai“, – sakė Simono Daukanto progimnazijos direktorė Rita Lūžienė.

Anot mokyklos direktorės, tam tikros lengvatos tikrai galėtų egzistuoti. „Retas vaikas teisingai dėvi kaukę, tai, nežinau, sunku pasakyti apie naudą“, – tarstelėjo ji.

Ir nors SAM nuo rugsėjo 13-osios ugdyme pokyčių neplanuoja, bet turi gerų žinių įmonių, dirbančių tik su galimybių pasu, darbuotojams. Veido kaukių jiems dėvėti nebereikės – jos išlieka tik rekomendacija. Tai galioja dirbantiems tiek viešojo maitinimo įstaigose, tiek prekybos centruose.

„Nuo rugsėjo 13 dienos tose vietose, kur paslaugos bus teikiamos tik asmenims su galimybių pasu, tiek paslaugų teikėjams, tiek paslaugų gavėjams veido kaukės yra rekomenduojamo pobūdžio“, – sakė SAM vyriausioji specialistė Galina Zagrebnevienė.

Vis dėlto, kovos su pandemija simbolio ministerijos atstovai siūlo nepamesti. „Šiuo metu plinta vadinamoji Delta viruso atmaina, kuri yra žymiai piktybiškesnė – užsikrėtimas ja yra žymiai lengvesnis negu tuo pagrindiniu virusu“, – aiškino SAM atstovė.

Jei įmonė priima visus – ir turinčius, ir neturinčius galimybių pasus, kaukės lieka privalomos. Jas dėvėti taip pat reikia valstybinėse įstaigose, institucijose, viešajame transporte taksi.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

By. Rka paklojęs

By. Rka  paklojęs  portretas
VERGAI KLAUSO :-( SMEGENIS YJUNKITE NUOSAVAS.... O NE waldziabobyškas..... Pasakys nuo stogo šokite ir klausysite newyisprociu marazmo? Taip ir uzbaigsite savo dieneles

Ses.

Ses. portretas
Kiekvienam kuris dėvi kaukę trūksta deguonies kraujyje.. Medikai žino, tą rodo ir kraujo tyrimai,kodėl nepasako viešai medikai, kad kaukių dėvėjimas kenke sveikatai.

Anonimas

Anonimas portretas
Jau taip 6 straipsnis apie segregacija..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių