Teks naudoti mažiau plastikinių maišelių

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Briuselyje vykusiame Aplinkos Tarybos posėdyje ministrai aptarė lengvųjų plastikinių maišelių suvartojimo mažinimo tikslus kiekvienoje Europos Sąjungos valstybėje.

Europos Komisijos atliktas poveikio aplinkai vertinimas atskleidė, kad lengvųjų plastikinių pirkinių maišelių ES valstybių gyventojai sunaudoja nevienodai. Pavyzdžiui, Estijoje, Vengrijoje, Latvijoje, Portugalijoje vienas žmogus per metus jų sunaudoja maždaug 400, o Suomijoje, Danijoje, Liuksemburge, Airijoje – mažiau nei 10.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos duomenys rodo, kad Lietuvoje per metus vienas žmogus sunaudoja apie 230 plonesnių nei 50 mikronų plastikinių maišelių.

Anksčiau Europos Parlamento ir Tarybos pakuočių ir pakuočių atliekų direktyva nenumatė jokių konkrečių priemonių, kuriomis būtų galima siekti būtent lengvųjų plastikinių maišelių sunaudojimo mažinimo.

Aplinkos Taryboje ministrai aptarė minėtos direktyvos pakeitimą, raginantį ES šalis iki 2019-ujų pradžios užtikrinti, kad lengvieji plastikiniai pirkinių maišeliai prekybos vietoje nebus dalijami nemokamai ir (arba) iki 2020-ųjų sumažinti plonesnių nei 50 mikronų plastikinių pirkinių maišelių naudojimą.

„Pritariame siūlymui mažinti lengvųjų plastikinių pirkinių maišelių naudojimą, nes tai leis mažinti aplinkos taršą. Aplinkos Taryboje balsavome už tai, kad šalys pačios galėtų pasirinkti, kokias priemones taikyti minėtajam tikslui siekti“, – sakė Kęstutis Trečiokas.

Tikimasi, kad ES valstybėse 2020 m. vienam gyventojui teks ne daugiau kaip 90, o 2026 m. – ne daugiau kaip 40 plonesnių nei 50 mikronų maišelių. Pasirinkusios priemones, kuriomis spręs plastikinių maišelių problemą, šalys galės taikyti išimtį labai lengviems, plonesniems nei 15 mikronų, plastikiniams maišeliams.

Pasak ministro, Lietuvai svarbu nustatyti realius ir pagrįstus plastikinių maišelių ir aplinkosaugai daugiausia problemų keliančių plonų plastikinių maišelių naudojimo mažinimo tikslus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirkėjas

pirkėjas portretas
PC ragina mažinti maišelių vartojimą, ir – tuo pačiu – įkyriai bando „prakišti“ daugkartinio naudojimo maišelius su SAVO PC REKLAMA (už pirkėjo pinigus, žinoma)...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių