Planuojantiems atostogas Bulgarijoje teks plačiau praverti pinigines

  • Teksto dydis:

Šiemet turizmo sektoriuje fiksuojamas rekordinis susidomėjimas Bulgarija. Nors vasaros sezonas dar tik prasideda, kelialapiai į populiariausius Auksinių kopų ir Saulėto kranto kurortus tirpte tirpsta.

Vis dėlto sulig išaugusiu Bulgarijos krypties populiarumu pastebima ir kainų didėjimo tendencija. „Poilsis brangsta drauge su augančia paklausa, kurią lėmė per pastaruosius kelerius metus itin pagerėjusi poilsio kokybė ir padidėję poilsiautojų srautai, – sakė Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Populiarėja sparčiau nei Turkija

Šią vasarą norinčiųjų ilsėtis Bulgarijoje skaičius viršijo išankstinius kelionių organizatoriaus planus. „2016-iesiems Bulgarijos programa buvo padidinta 40 proc., tačiau to nepakako – balandį jau buvome pardavę per 50 proc. visų iš anksto suformuotų kelionių Bulgarijos kryptimi, todėl turėjome pridėti papildomų skrydžių“, – pasakojo kelionių organizatoriaus atstovė.

Bulgarija populiarėja greičiau nei, pvz., Turkija. „Jei šiemet kelionių pardavimai Bulgarijos kryptimi yra 40 proc. didesni nei pernai, tai, pvz., augimas Turkijos kryptimi šiemet sudaro 15 proc. , – sakė tarptautinio kelionių organizatoriaus atstovė. – Nors kelionės į Bulgariją organizuojamos dar tik penktus metus, o kelionės į Turkiją – apie 15 metų“.

Skraidinama į du oro uostus

Šiuo metu poilsiautojai iš Lietuvos užsakomaisiais skrydžiais skraidinami į du Bulgarijos oro uostus – Burgasą ir Varną.

„Poilsines keliones Bulgarijoje mūsų poilsiautojams siūlome nuo 2012-ųjų. Ir jei prieš ketverius metus per savaitę užpildydavome 2 lėktuvus, tai dabar skrendama kasdien, – kalbėjo I. Aukštuolytė. – Lyginant Bulgariją su Turkija, Bulgarijoje mūsų poilsiautojus priima 2 oro uostai, o Turkijoje – 3. Turkija Bulgariją lenkia vos vienu oro uostu“.

Fenomeno neįžvelgia

Bulgarijos krypties populiarėjimas kelionių organizatorius džiugina, tačiau fenomeno jie neįžvelgia: paklausa nestebina, šalis tikisi didinti pajamas iš turizmo, tad nuolat investuojama į tam reikalingą infrastruktūrą.

Sektinu pavyzdžiu pasirinkus poilsiautojų meka vadinamos Turkijos turizmo verslo modelį, Bulgarijos kurortuose aktyviai vystoma poilsio viešbučiuose „All Inclusive“ sistema, kuri leidžia ilsėtis be rūpesčių.

„Per pastaruosius kelerius metus pastatyta arba pradėta statyti daug naujų viešbučių, taip pat poilsio reputaciją gerina pasaulyje žinomų viešbučių tinklų, pvz., „Sol Hotels“, „Melia Hotels“, „Riu Hotels“, „Barceló Hotels“, „Iberostar Hotels“ ir kitų kūrimasis Bulgarijoje. Stiprėjant konkurencijai, sparčiai renovuojami ir anksčiau statyti viešbučiai, puoselėjamos juos supančios teritorijos, gerinami aptarnavimo, paslaugų sektoriai“, – pokyčius vardijo I. Aukštuolytė.

Bulgarija populiarėja ir dėl poilsiautojų, ieškančių alternatyvos Turkijai. „Poilsiautojų srautai auga, tad akivaizdu, kad Bulgarijos paklausa šį sezoną yra didžiulė, – sakė I. Aukštuolytė. – Natūralu, kad visa tai matydami verslininkai didina ir viešbučių kainas“.

Brangsta viešbučiai

Šiųmetis Bulgarijos turizmo paslaugų kainų augimas ryškėja lyginant su praėjusiais metais.

Pavyzdžiui, šią vasarą vidutinė kelionės paketo kaina – apie 500 Eur. Tuo tarpu pernai kelionę buvo galima įsigyti už 300–350 Eur. Nors šiemet lėktuvų kuras pigo, bet pabrango viešbučiai. „Tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“ sutelkia didelius poilsiautojų srautus Bulgarijos viešbučiuose ir turi apgyvendinimo kvotas, todėl didesnio viešbučių brangimo pavyksta išvengti. Kita vertus, dėl didelių poilsiautojų srautų viešbučiuose tiesiog ima trūkti vietų,“ – sakė I. Aukštuolytė.

Kaip teigia kelionių organizatoriaus atstovė, rinkoje visuomet yra ir itin mažų kainų, tačiau dažniausiai tai tėra likučių išpardavimas, kuomet jau būna mažas kelionės datos, viešbučių pasirinkimas.

Beje, kainos pačioje Bulgarijoje išlieka stabilios ir nedidėja, todėl euro viražų stebinamiems poilsiautojams iš Lietuvos išeiti iš už viešbučio teritorijos nebus pernelyg brangu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių