Pirmasis savaitgalis be „gpaso“: pirkėjai prekybos centrų neužplūdo – lėkė į Lenkiją?

  • Teksto dydis:

Lemtingas šeštadienis praėjo – lemtingas, nes daugelis, neturintys galimybių paso, skubėjo į prekybos centrus. Ir nors prekybininkai džiaugiasi tuo, kas vyko, nemažą kąsnį pirkėjų atėmė naujas faktorius, praneša LNK.

Prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė įvertino praėjusį savaitgalį prekybos centruose.

„Realybė buvo gera. Gera dėl to, kad nebereikia tikrinti, ir atkrenta dalis kaštų. Bet ji buvo tokia nuosaikiai gera. Srautai tikrai buvo didesni negu prieš tai buvę, bet jie nebuvo šventiniai, kaip būna kalėdiniai ar kaip buvo vasarą po karantino, staigus srauto sugrįžimas. Aišku, dar sunku sakyti. Savaitės vaizdą matysime po savaitės, jis bus labai iškalbingas. O dabar savaitgalis buvo geras. Prekybininkai tikėjosi daugiau, bet jis buvo geresnis negu su galimybių pasu. Vienareikšmiškai galime pasakyti, kad dėl galimybių paso tikrai srautai buvo kritę“, – sakė R. Vainienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

R. Vainienė išvardijo priežastis, kodėl pirkėjų srautai nebuvo tokie dideli, kaip tikėtasi.

Vienareikšmiškai galime pasakyti, kad dėl galimybių paso tikrai srautai buvo kritę.

„Nemažai žmonių yra izoliacijoje ir serga, nemažai žmonių taupo, nes yra sumokėję labai dideles sąskaitas už komunalines paslaugas, gal dalis išvažiavo į Lenkiją. Tokia visa puokštė priežasčių, bet tikrai buvo srauto atsistatymas į teigiamą pusę. Dar prekybininkai, kurie turi didesnių ir mažesnių parduotuvių, pastebėjo, kad pirkėjai pagaliau sugrįžo ten, kur ir turėtų būti, – į didesnes parduotuves, nes ten yra saugiau, ten daugiau erdvės, ten vienu metu gali apsipirkti daugiau pirkėjų, ten didesnis asortimentas, ten didesnės erdvės, ten šiaip pandemijos metu yra saugiau. Džiugu, kad jie sugrįžo į didžiąsias parduotuves, nes tas ribojimas buvo, mano galva, ydingas“, – kalbėjo R. Vainienė.

Ji pabrėžė, kad nemaža dalis pirkėjų nuvyko į Lenkiją.

„Maisto prekybininkai turbūt reaguoja jautriausiai. Jie sako, kad pasienio parduotuvėse jautėsi kritimas – skirtingo lygio, ne toks kaip dėl galimybių paso, tikrai nebuvo 30 proc. Bet buvo dviejų skaitmenų skaičius kritimo“, – tvirtino Prekybos įmonių asociacijos direktorė.

Tačiau ji teigė, kad sunku spėti, ar tokia tendencija laikysis ilgam.

„Šį kartą prekybininkai susilaiko nuo prognozių, nes yra pakitusi aplinka – vis tik yra pandeminė aplinka ir veikia keli faktoriai: pandemija kaip ribojantis faktorius, išaugusios komunalinės sąskaitos, nulinis tarifas, plius ten pigesni degalai. Kiek žmonių dabar jau pabandė ir dalysis patirtimi, kiek plačiai nubanguos ši tendencija, nedrįsta prognozuoti. Matyt, Lenkijos apibendrinimus darys po mėnesio“, – svarstė R. Vainienė.

Galimybių pasas sukūrė klaidingą saugumo įspūdį. Serga ir vakcinuoti, mes su galimybių pasu nesame nė kiek saugūs.

Esą nors kai kurie žmonės nepalaikė galimybių paso sustabdymo, bet incidentų prekybos centruose nebūta.

„Nebuvo tokių incidentų, kad sakytų: „kodėl netikrinate galimybių paso?“ Nors socialiniuose tinkluose tikrai buvo tokių žmonių, kurie sakė, kad jautėsi saugiau su galimybių pasu, kas rodo, kad Saulius Čaplinskas buvo teisus, kad galimybių pasas sukūrė klaidingą saugumo įspūdį. Serga ir vakcinuoti, mes su galimybių pasu nesame nė kiek saugūs. Tai tik patvirtino jo hipotezę, kad galimybių pasas pasiuntė klaidingus signalus“, – šnekėjo ji.

Vis dėlto kai kurie ribojimai prekybos centruose išlieka – ribojamas žmonių skaičius. Tačiau R. Vainienė nemanė, kad ribojimai galėtų dar labiau sugriežtėti.

„Prekybos sektorius – bene vienintelis be renginių, kur yra taikomi kažkokie papildomi reikalavimai. Pavyzdžiui, viešajame maitinime praktiškai, jeigu sėdima prie staliuko, net kaukės nebedėvima. Neskaičiuojami ir atstumai tarp staliukų. Prekybininkams ir renginiams likę paskutiniai reikalavimai, kurie kaip tik turėtų būti nuimti, kai banga nuslops“, – tikino pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam Tiesa

Tam Tiesa portretas
tu kalbi netiesą ir, gaila, kat tai darai tyčia. Reiškia, esi kiršinojas-kvailys. Vakseriai-antivakseriai jau pasenusi tema. Nebūk žlobas.

jooo

jooo portretas
Ka ten veikti, geros ziemines, rudenines prekes ispirktos, prekybininkai jau pernykscias maikes krauna..ka ten pirkti? slamsta?

Tiesa

Tiesa portretas
Serga visi, bet zmone kurie saugosi yra rimti. Tie antivakseriai piktybiniai, be kaukiu dauguma... nes jie spec prieš viską
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių