Pinigus lietuviams neša nereikalingi daiktai

Prieš kurį laiką Lietuvoje atsiradusi daiktų nuomos paslauga mūsų šalyje kol kas dar tik ieško nišos. Gyventojams savo daiktus kitiems žmonėms išnuomoti siūlantys verslininkai sako, kad mūsų tautiečiai laikosi įsikibę nuosavybės, nors ja beveik nesinaudoja.

Veikla apmirė

Daiktų nuoma tarp privačių asmenų gana populiari Vakarų valstybėse, tad kai kurie po pasaulį pakeliavę mūsų tautiečiai šią paslaugą nusprendė pasiūlyti ir Lietuvoje. Daiktų nuomos portalai siūlo platformą, kur gyventojai gali pranešti apie daiktus, kuriuos norėtų ir galėtų išnuomoti kitiems. Portalų kūrėjai pajamas gauna imdami tarpininkavimo mokestį arba rinkdami pinigus iš reklamos užsakovų.

Praėjusių metų pavasarį atsiradusio tinklalapio nuomokis.lt idėja jo kūrėjams Renatai ir Mindaugui Rimkevičiams kilo, kai moteriai prireikė siuvimo mašinos. Neradusi, kur ją pasiskolinti, Renata internete ėmė ieškoti, kur tokį daiktą būtų galima išsinuomoti. Tačiau paieškos buvo bergždžios.

Nors į naują veiklą Kauno bendrovės "SEO Marketing" vadovė R.Rimkevičienė iš pradžių žiūrėjo itin optimistiškai, realybė, anot jos, parodė, kad lietuviai kol kas nėra pasiruošę savo daiktais dalytis su kitais.

"Mes turime labai stiprų savininkiškumo jausmą, esame prisirišę prie savo daiktų, nors kai kuriuos jų panaudojame kartą ar du per metus, o gal ir visai nepanaudojame. Be to, žmonės bijo savo daiktus perleisti, nes nepasitiki kitais", – svarstė R.Rimkevičienė.

Tiesa, ji teigė, kad šiuo metu projektu nuomokis.lt rimtai neužsiima, tad tinklalapis iš esmės tik vegetuoja. Dabar nuomokis.lt platformoje yra vos septyni pasiūlymai ir tai ne visuose siūloma išsinuomoti konkrečius daiktus. Čia taip pat yra skelbimas apie fotografo paslaugas, pranešimas apie šventėms išnuomojamus balandžius.

Visai laidoti neketina

Vis dėlto R.Rimkevičienė neabejoja, kad daiktų nuomos paslauga ir Lietuvoje turi perspektyvų, tik reikia daugiau laiko.

"Lietuviai labai konservatyvūs. Naujoves mes priimame, tačiau tai užtrunka palyginti ilgai. Tačiau, turint omenyje, kad daugelyje užsienio valstybių tokie portalai sėkmingai veikia, neabejoju, jog anksčiau ar vėliau tai išpopuliarės ir pas mus", – prognozavo pašnekovė.

R.Rimkevičienė teigė tikrai neketinanti visiškai uždaryti nuomokis.lt ir planuojanti ateityje šį projektą gaivinti. "Reikia laiko, kurio trūksta, didesnio dėmesio reklamai, viešinimui. Tačiau perspektyvų tikrai matau", – tikino moteris.

R.Rimkevičienė mano, jog daiktų nuomos paslauga Lietuvoje stringa ir todėl, kad dar mažai lietuvių yra užsidegę žaliosiomis idėjomis.

"Užsienyje daiktų nuoma tarp privačių asmenų suvokiama ne tik kaip verslas, bet ir kaip būdas mažinti vartojimą, pasaulį daryti žalesnį. Pas mus apie tokias idėjas kol kas tik kalbama, bet realiai pagal jas gyvenančių žmonių nėra daug", – aiškino pašnekovė.

Per maža rinka

Daug aktyviau veikia tinklalapis dalinuosi.lt. Jame šiuo metu yra daugiau kaip 600 įvairių daiktų nuomos pasiūlymų – nuo knygų ar paprastų buities prietaisų iki prabangių automobilių.
Pasak vieno šio portalo kūrėjų vilniečio Pauliaus Valatkevičiaus, iš pradžių ši veikla buvo labiau laisvalaikio užsiėmimas, bet vėliau pasirodė, kad tuo verta užsiimti rimčiau.

"Maždaug pavasarį pastebėjome, kad net be itin didelių mūsų pastangų portalas įsivažiuoja – atsiranda ir daiktus išsinuomoti siūlančių žmonių, ir klientų", – pasakojo pašnekovas.
P.Valatkevičiaus teigimu, paprastai per dalinuosi.lt platformą per savaitę išnuomojami penki šeši daiktai, o rekordas buvo 13 išnuomotų daiktų per savaitę.

"Visą vasarą dirbame, kaip sakoma, už uždarų durų ir rudenį ketiname atsinaujinti bei dalinuosi.lt projektu užsiimti daug rimčiau", – sakė verslininkas, tačiau kokie atnaujinimai planuojami, kol kas atskleisti nenorėjo.

Tiesa, anot jo, norint iš daiktų nuomos portalo gauti pelno reikia žvalgytis už Lietuvos ribų, nes mūsų šalies rinka tokiai veiklai per maža.

"Esame atlikę tam tikrus tikrai ne iš piršto laužtus skaičiavimus. Mes orientuojamės į Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventojus, kurie yra potencialūs mūsų paslaugos vartotojai. Tad rezultatas toks, kad iš potencialios klientų Lietuvoje masės mes galėtume normaliai išsilaikyti. Bet jei kalbame apie pelno uždirbimą, laikyti tokią platformą vien Lietuvoje nėra jokio tikslo", – aiškino P.Valatkevičius.

Uždirbo iš mašinos

Paklaustas, kokie per dalinuosi.lt siūlomi daiktai dažniausiai randa nuomininkus, P.Valatkevičius išskyrė aktyviam sportui ar eismui filmuoti naudojamas "GoPro" kameras ir automobilius.
"Dar žiemą portale atsirado pirmoji "GoPro" kamera. Ir iki dabar ji savininkui jau beveik atsipirko, nes nuomojama tikrai dažnai. Tiesa, dabar tokių kamerų jau siūloma daugiau, bet bent dvi ar trys per savaitę tikrai būna išnuomojamos", – pasakojo dalinuosi.lt kūrėjas.

Automobilių nuomotojus jis išskyrė į tris dalis. Pirmoji – tai nuosavų automobilių neturintys jaunuoliai, antroji – žmonės, kurių automobilis laikinai remontuojamas, trečioji – trumpam į tėvynę sugrįžę emigrantai. Tiesa, yra vienas visas šias grupes siejantis dalykas – visi ieško nebrangaus ir būtinai dyzelinio automobilio, tad, pavyzdžiui, portale siūlomas klasikinis 1965-ųjų "Ford Mustang" nebuvo išnuomotas nė karto. O automobiliams, kuriuos jų šeimininkai išnuomoja už 20–30 litų per dieną, nuomininkų netrūksta.

Dalinuosi.lt patirtis rodo, kad įdarbinti nenaudojamą ar retai naudojamą automobilį tikrai apsimoka.

"Vienas mano draugas turi automobilį "Citroën Xsara". Tai ne vienintelis jo automobilis, tad "Citroën" norėjo parduoti, bet nelabai rado pirkėjų. Įkalbėjau, kad įdėtų skelbimą į dalinuosi.lt, ir dabar ta mašina jam jau yra uždirbusi, jei neklystu, beveik 2 tūkst. litų. Tiesa, šiek tiek reikėjo išleisti ir automobilio remontui", – pasakojo P.Valatkevičius.

Jis teigė pastebintis, kad pastaruoju metu populiarėja ir įvairi fotografijos technika, tačiau šiuo atveju daryti kokias nors išvadas dar ankstoka, nes tokių nuomos pasiūlymų portale atsirado palyginti neseniai.

Būdas padaryti įspūdį

Jeigu kam nors norite padaryti rimto ir turtingo verslininko įspūdį, tačiau neturite nei prabangių daiktų, nei juolab pinigų, į pagalbą gali ateiti daiktų nuomos portalai. Štai per dalinuosi.lt vyrišką kostiumą galima išsinuomoti už 21 litą dienai arba už 9 litus valandai. Jei norėtumėte pasipuikuoti prabangiu "Rolex" laikrodžiu ant riešo, jis jums per dieną kainuotų 400 litų, o valandai – 50 litų.

Jau minėto "Ford Mustang" šeimininkas savo automobilį išnuomotų už 1500 litų per dieną arba už 150 litų per valandą. Jei vintažinis "Ford Mustang" atrodo pernelyg pretenzingas ar per brangus, čia pat už 200 litų per dieną galima išsinuomoti 1998-ųjų "BMW Z3" kabrioletą. Šaltuoju metų laiku dar būtų galima pasipuošti ir nuomotais natūralaus kailio kailiniais. Tiesa, kiek už juos tektų mokėti, neaišku, nes savininkas nurodo, kad nuomos kaina yra sutartinė.

Kaip tai veikia

Dalinuosi.lt nuomos platformoje privatūs asmenys vieni kitiems nuomoja daiktus. Nuomos sandoris tvirtinamas sutartimi, kurią pasirašo abi sandorio šalys – daikto savininkas ir nuomininkas. Per kiekvieną sandorį reikia turėti asmens dokumentą ir tvarkingai užpildyti sutartis.

Nuomoti daiktus gali registruoti dalinuosi.lt nariai. Registracija vykdoma naudojantis feisbuku arba elektroniniu paštu.

Jeigu norite nuomoti ir nuomotis, turite būti 18 metų arba vyresnis. Bent taip mano kai kurie teisininkai. Priešingu atveju prašykite tėvų ar vyresnių draugų pagalbos.

Kiekvienas vartotojas gali įkelti neribotą skaičių daiktų, kuriuos nori išnuomoti.

Dalinuosi.lt kūrėjai kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) ir klausė, ar savo daiktus išnuomojantys gyventojai už tai privalo mokėti kokius nors mokesčius. Mokesčių inspektorių atsakyme teigiama, kad jei žmogus išnuomoja savo daiktą kelis kartus per metus, tai veikiausiai nebūtų laikoma verslu ir mokėti mokesčių nereikėtų. Jei gyventojas perka daiktus tam, kad juos nuomotų, jis turėtų įsigyti verslo liudijimą arba sumokėti pajamų mokestį pildydamas gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją metų pabaigoje. Kaip pamatuoti gyventojo veiklos mastą ir kaip jį vertinti, VMI kiekvienu individualiu atveju sprendžia atskirai, todėl daiktus nuomojantiems gyventojams patariama kaupti visas pasirašytas sutartis ir metų pabaigoje deklaruoti ir iš daiktų nuomos gautas pajamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LOKŪDRA

LOKŪDRA portretas
IR VIS DĖL TO LIETUVOJE DURNIU PAKANKA
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių