Pienas superkamas pigiau, bet pieno produktai nepinga

Pieno supirkėjai sumažino pieno supirkimo kainas, nes esą mažiau gauna už eksportuojamus produktus. Tačiau parduotuvėse pieno produktai nepinga.

Gruiškabūdžio žemės ūkio bendrovė melžia itin geros kokybės pieną, įvertintą ES sertifikatu. Už kilogramą šią žiemą gavo po 95 centus, bet perdirbėjai pranešė, kad nuo kovo mokės 6 centais mažiau.

„Labai keista, kad dabar parduotuvėse produktų   kainos kyla, o už žaliavą mokama mažiau. O mums resursai brangsta, kaip žinote, reikalingi energetiniai ištekliai, darbo jėga. Aišku, kad mes parduosim ten, kur daugiau mokės“, – kalbėjo Šakių rajono Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės pirmininkas Petras Puskunigis.

Pasak vadovo, sumažėjus supirkimo kainai, bendrovė negaus dešimčių tūkstančių litų. O Žemės ūkio rūmų duomenimis, dėl to žemdirbiai vien tik per mėnesį praras beveik 7 milijonus litų. Beje, pernai didžiųjų perdirbimo įmonių pelnas augo trečdaliu, o gryno pelno gauta po keliasdešimt milijonų litų.

„Turėsime menką kainą, bet nemanau, kad bus sužlugdyta gyvulininkystė, mano nuomone, mūsų rajone taip neatsitiks. Juk yra perdirbėjų ir kitų su perdirbimo pramone susijusių subjektų – pavyzdžiui, pieno produkcijos transportuotojai, pervežėjai į kitas valstybes. Kol yra žaliavinio pieno, tai ir perdirbėjai gyvena, ir kiti su tuo savo veiklą susieję verslininkai“, – dėstė Šakių rajono meras, ūkininkas Juozas Bertašius.

Perdirbėjai teigia, kad supirkimo kainas mažina, nes mažiau gauna už į kitas šalis išvežamus produktus. Prognozuojama, kad pavasarį už žaliavą bus mokama dar mažiau.

„Pirma, krinta kainos pasaulinėse rinkose, nieko nepadarysi. O antra – yra spaudimas prieš pieno gamybos padidėjimą. Pieno gamyba per vasario mėnesį išaugo iki 8 procentų, palyginus su praeitų metų vasariu. Kol kas kainos dar nežemos, bet bendradarbiavimą reikėtų grįsti ilgalaikiais santykiais ir taip sumažinti svyravimą“, – aiškino Pieno tarybos pirmininkas, Žemės ūkio ministerijos departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

Anot Žemės ūkio ministerijos atstovo, po pusmečio įsigalios EK reglamentas, pagal kurį pieno ūkių šeimininkams bus leista burtis į grupes, kurios galės tiekti iki trečdalio šalyje primelžiamo pieno. Taip esą gamintojai galės rimčiau derėtis dėl supirkimo kainų su perdirbėjais.


Šiame straipsnyje: pienaspieno produktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
ko čia stebėtis? Ne vien su pienu taip. Pelnas tik perpardavinėtojams priklauso, o tiems, kas iš tikro dirba, net ir uždarbis nebūtinas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių