Pernai sulaikyta 1,6 tūkst. tonų nesaugių maisto produktų

  • Teksto dydis:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, atlikdami importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų valstybinę kontrolę, 2016 m. metais uždraudė tiekti Lietuvos rinkai daugiau kaip 1,6 tūkst. tonų maisto produktų ir 18,6 tūkst. litrų nealkoholinių gėrimų dėl saugos ir kokybės reikalavimų neatitikimo.

Nesaugių maisto produktų buvo nustatyta gamybos įmonėse (43 t) ir vykdant kontrolę rinkoje (421 t). Sprendimai sustabdyti maisto produktų gamybą arba uždrausti jų tiekimą rinkai priimti dažniausiai dėl maisto saugos reikalavimų nesilaikymo, ženklinimo pažeidimų, tinkamumo vartoti terminų ar laikymo sąlygų nepaisymo.

Gamybos įmonėse sustabdyta ir neleista realizuoti 16 t nealkoholinių gėrimų, 13,6 t maltų grūdų, 4,6 t daržovių, vaisių ir riešutų, 2,8 t kiaušinių ir jų produktų, 1,5 t konditerijos gaminių, ir kt.. Rinkoje (prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse) uždrausta realizuoti 149 t daržovių, vaisių ir riešutų, 61 t ryžių, 47,8 t žuvų ir vėžiagyvių, 51,3 t konditerijos gaminių, 20 t konservuotų pupelių, 19,7 t mėsos ir jos gaminių, 18 t vištienos, 11,2 t įvairių prieskonių, 5,5 t koldūnų, 3,5 t viešojo maitinimo patiekalų, 2,5 t pieno ir jo produktų ir kt.

Ypatingas dėmesys 2016 m. buvo skiriamas galimoms maisto klastotėms ir nelegaliems maisto tvarkymo atvejams išaiškinti. Buvo atskleisti 48 nelegalios veiklos atvejai, į rinką nepateko beveik 233 tonos įvairių nesaugių ir nekokybiškų gyvūninių ir negyvūninių maisto produktų, taip pat daugiau kaip 6 tūkst. litrų alkoholinių ir 10 tūkst. litrų nealkoholinių gėrimų.

Vykdant pasienio veterinarinio patikrinimo procedūras, 2016 m. buvo sulaikyta 191 t nesaugių importuojamų, vežamų tranzitu ar laikomų muitinės sandėliuose produktų ir beveik 23 tūkst. litrų nealkoholinių gėrimų. Pvz., dėl saugos reikalavimų neatitikimų neleista importuoti 21,7 t vynuogių  iš Turkijos, daugiau kaip 18 t žuvų filė – iš Rusijos, 14 t juodųjų pipirų – iš Vietnamo, 0,8 t lazdynų riešutų – iš Gruzijos ir kt.

Be to, įgyvendinat Europos Sąjungos draudimą keleiviams asmeniniame bagaže iš trečiųjų šalių įsivežti gyvūninių maisto produktų, tarptautiniuose Lietuvos sienos kirtimo punktuose, oro uostuose, tarptautiniais reisais plaukiančiuose laivuose ir traukinių stotyse praėjusiais metais buvo konfiskuota 3,4 t maisto produktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių