Pernai elektros kaina buvo 13 proc. pigesnė nei 2015-aisiais

  • Teksto dydis:

2016 metais vidutinė elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje buvo mažiausia nuo pat 2013 m. ir siekė 36,54 Eur/MWh. Palyginti su 2015 m. ji buvo apie 13 proc. pigesnė.

Paskutinį metų mėnesį elektros kaina siekė 34,79 Eur/MWh – tai yra 9 proc. mažiau nei 2015 m. ir net 29 proc. mažiau nei 2014 m. gruodį. Palyginti su 2016 m. lapkričiu, kaina sumažėjo 14,3 proc.

„Elektros kaina gruodį įprastai krenta, nes dėl šventinio laikotarpio mažėja jos poreikis daug elektros suvartojančiose įmonėse. Be to, šiemet šiltesni nei prognozuota orai Skandinavijoje elektros poreikį regione sumažino dar labiau. Taip pat energijos kainas žemyn spaudė ir išaugusi vėjo jėgainių generacija Vokietijoje, Danijoje ir Švedijoje“, – aiškina nepriklausomo elektros tiekėjo „Energijos tiekimas“ vadovas Vidmantas Salietis.

Anot jo, daugiausiai įtakos metiniam kainų mažėjimui Lietuvoje turėjo 2016 m. pradėjusios veikti „NordBalt“ ir „LitPol Link“ jungtys.

„Naujųjų elektros jungčių poveikis yra didesnis nei tikėjomės – pavyzdžiui, lapkričio bei gruodžio mėnesiais energijos kainos Lietuvoje ir Švedijoje skyrėsi tik apie 1–2 proc. ir iš esmės buvo praktiškai vienodos“, – sako V. Salietis.


Šiame straipsnyje: elektraelektros kainaNord Pool

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių