Pernai dažniausiai buvo registruojami privatūs žemės sklypai

Registrų centro duomenimis, pernai Nekilnojamojo turto registre (NTR) daugiausiai buvo registruojami žemės sklypai - jų įregistruota apie 41,8 tūkst., o iš jų apie 29,4 proc. (12,3 tūkst.) įregistruoti Vilniaus apskrityje. Mažiausiai žemės sklypų - 1,44 tūkst. - įregistruota Telšių apskrities teritorijoje.

74 proc. (beveik 31 tūkst.) visų praėjusiais metais įregistruotų žemės sklypų - privati nuosavybė, beveik 10,7 tūkst. sklypų - valstybės žemė, 118 sklypų - savivaldybės nuosavybė.

Žemės sklypai sudarė 65,1 proc. nuo visų pernai NTR įregistruotų nekilnojamųjų daiktų. Iš viso praėjusiais metais įregistruota daugiau kaip 64 tūkst. nekilnojamųjų daiktų, o 2016 m. buvo įregistruota per 91 tūkst. tokių daiktų. Tikėtina, kad registruojamų žemės sklypų skaičiaus sumažėjimas susijęs su vis mažesniu žemėtvarkos skyrių priimamų sprendimų dėl nuosavybės teisių atkūrimo ir žemės grąžinimo savininkams skaičiumi. Aktyviausia - Vilniaus apskritis, čia per metus registruota beveik 24 proc. nekilnojamųjų daiktų. Mažiausiai Registrų centras registravo Tauragės apskrities teritorijoje esančių nekilnojamųjų daiktų - 2,84 tūkst.

Pernai iš Nekilnojamojo turto registro buvo išregistruota daugiau kaip 20 tūkst. įregistruotų inžinerinių statinių. Daugiausiai tai - mažo ir vidutinio slėgio dujotiekiai. Pasak l.e.p. Nekilnojamojo turto registro ir kadastro departamento direktorės Danutės Navickienės, šis pokytis susijęs su Lietuvos Respublikos gamtinių dujų įstatymo pataisomis, kuriomis mažo ir vidutinio slėgio dujotiekiai pripažinti kilnojamaisiais daiktais ir atitinkamai išregistruoti iš Nekilnojamojo turto registro.

Patalpos, daugiausiai - butai, dažniausiai registruotos Vilniaus regione - 7,3 tūkst., mažiausiai - vėlgi Tauragės apskrityje (49). Iš viso pernai Registre įregistruota šiek tiek per 13 tūkst. patalpų. Panašiai įregistruota ir pastatų, neįskaitant pagalbinio ūkio pastatų - 12,99 tūkst., o su pagalbiniais pastatais - 21,5 tūkst. Tradiciškai daugiausiai jų sudarė Vilniaus apskrityje esantys 3,5 tūkst. pastatų ir 1,5 tūkst. pagalbinio ūkio pastatų (sandėlių, garažų, dirbtuvių, pirčių, tvartų, malkinių ir pan.).

Daugiausiai Registre registruojama daiktinių teisių į nekilnojamuosius daiktus (nuosavybės, panaudos, nuomos teisės), su jais susijusių juridinių faktų ar žymų (pvz., hipoteka, šeimos turtas, naudojimosi nekilnojamuoju daiktu tvarka ir pan.) - tokių pernai įregistruota beveik 3,36 mln. Tuo metu 2016 metais daiktinių teisių, juridinių faktų ar žymų buvo įregistruota kiek mažiau - apie 3,3 mln. Iš jų 1,59 mln. - susiję su žemės sklypų registro įrašais.

Pernai buvo aktyviai naudojamasi ir Nekilnojamojo turto sandorių viešąja elektronine paslauga (NETSVEP). Jos pagalba pernai buvo sudaryta daugiau kaip 205 tūkst. nekilnojamojo turto sandorių, kurių pagrindu NTR registruojamos nuosavybės ir kitos daiktinės teisės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių