Perdirbimo gamykla Latvijoje gali sumažinti pieno pasiūlą Lietuvoje

Latvijoje prie Jelgavos miesto, netoli pasienio su Lietuva, rudenį visu pajėgumu pradės veikti pieno perdirbimo gamykla turėtų sumažinti pieno pasiūlą Lietuvos rinkoje.Pasak Žemės ūkio rūmų pirmininko Andriejaus Stančiko, naujoji gamykla pakeis pieno žaliavos pasiūlą Lietuvos rinkoje - iki šiol iš Latvijos į Lietuvą gabentas pienas atsidurs Latvijos žemdirbių kooperatyvo „Latvijas piens“ gamykloje.

„Šiandien tie, kurie parduoda Lietuvai pieną, be abejo, parduos jį savo įmonei. Dabar vyksta diskusijos, kad netgi įsigyti pieno iš kooperatyvų Lietuvoje“, - BNS teigė A.Stančikas.

Anot jo, kooperatyvo „Latvijas piens“ per parą galės perdirbti apie 300 tonų pieno: „Praėjusią savaitę teko būti įmonėje, jiems viskas gerai sekasi ir šiandien jų pajėgumas bent jau pieno tirštinime yra 300 tonų per parą“.

Šiuo metu gamykloje vykdomi bandomieji darbai - tikrinamas įrengimų pajėgumas. Naujoji gamykla veiklą turėjo pradėti dar kovo mėnesį, tačiau užsitęsė bandomieji darbai. Pasak „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininko Daliaus Trumpos, naujų gamyklų statyba visada sukelia pokyčių rinkoje, tačiau šiuo metu, kol Latvijos įmonė tik bando savo pajėgumus, didesnių pasikeitimų žaliavų rinkoje jis nepastebi.

„Naujų pajėgumų atsiradimas visada daro didesnę ar mažesnę įtaką, bet ženklių pokyčių kol kas mes nepastebėjome“, - BNS sakė D.Trumpa.

„Pieno žvaigždžių“ atstovė spaudai Virginija Žygienė BNS teigė, kad šiuo metu pieno pasiūla, palyginti su praėjusiais metais, yra didesnė.„Perkamo pieno kiekis iš Latvijos šiemet, palyginti su 2011 metais, yra išaugęs. Ir pieno pasiūla Lietuvoje nuo šių metų pavasario nemažėjo, atvirkščiai - rinkoje pieno tik daugėjo“, - BNS teigė V.Žygienė.

Lietuvoje pieno gamintojų kooperatyvas „Pienas LT“ nuo 2010 metų bando pastatyti pieno perdirbimo gamyklą. Pavasarį Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Bronius Markauskas žiniasklaidoje teigė, kad gamyklos statybos stringa, nes ji „kelia grėsmę perdirbėjams, todėl jie ir bando sunaikinti galimus konkurentus“.

Šiuo metu „Pienas LT“ prašo Žemės ūkio ministerijos atidėti gamyklos statybų terminą vieneriems metams iki 2014 metų pabaigos - ministerijos sprendimas paaiškės spalį. Numatomas įmonės perdirbimo pajėgumas pirmajame etape - 650 tonų pieno per parą.Pieno perdirbimo bendrovių atstovai teigė, kad situacija pieno produktų rinkoje stabilizuojasi.

„Situacija rinkoje nebeblogėja taip sparčiai“, - teigė D.Trumpa. Pasak V.Žygienės, nuo metų pradžios biržinių produktų kainos krito, tačiau šiuo metu nebekrenta, ir neaišku, kada jos pradės didėti.

„Pieno žvaigždžių“ liepą mokama už pieną vidutinė kaina buvo 709 litų už toną, o natūralaus pieno kaina - 814 litų už toną. Stambiesiems ūkininkams, parduodantiems daugiau kaip 1,3 tonos per dieną bendrovė mokėjo po 901 litą už toną.Žemės ūkio ministerijos duomenimis, „Rokiškio sūrio“ už toną natūralaus pieno birželį vidutiniškai mokėjo 775,9 lito.Lietuvoje vidutinė pieno supirkimo kaina birželį buvo 778,1 lito už toną - per mėnesį ji sumažėjo 3,4 proc., o per metus - birželį, palyginti su pernykščiu birželiu, - 15,4 procento.


Šiame straipsnyje: pienaspieno pramonė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Baigiasi Rokiskio sukciu tevelio ir sunelio zemdirbiu dulkinimas. Teks pajusti rinkos galia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių