Pensijų fondų asociacija: sausį nebekaupti nusprendė 26 tūkst. gyventojų

  • Teksto dydis:

Nuo 2019 metų pradžios startavus pensijų reformai, sustabdyti naujų įmokų mokėjimą paliekant lėšas toliau investuoti nutarė apie 1,5 proc. (20,2 tūkst.), o į „Sodrą“ grįžti – 0,5 proc. (6,1 tūkst.) II pakopos dalyvių, rodo Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) duomenys.

Pasak asociacijos, tai reiškia, kad iš daugiau kaip 1,3 mln. esamų II pakopos fondų dalyvių kaupimą toliau tęsia absoliuti dauguma, arba 98 proc.

Per sausį pensijų fondai sudarė 5,5 tūkst. sutarčių su naujais klientais, kurių dauguma pasirinko iškart pradėti kaupti maksimaliai ir tuo pačiu naudotis visa valstybės finansinės paskatos apimtimi. Per sausį maksimalų įmokų mokėjimą (3 proc. + 1,5 proc. vietoje 1,8 proc. + 0,3 proc.) pasirinko 36,8 tūkst. dalyvių.

„Pirmojo reformos mėnesio situacija atitinka mūsų prognozes: II pakopos klientų judėjimas minimalus, o sudarytų naujų sutarčių skaičius didžiąja dalimi padengė į „Sodrą“ grįžusius klientus. 98 proc. taupymą pensijai laiko reikšmingu. Vis dėlto išlieka nerimas dėl gyventojų, kurie pasirinko vartojimą dabar vietoje santaupų ateičiai, kuri gali ir nebūti lengva“, – sako asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys.

Per sausį prie II pakopos naujai prisijungę dirbantieji daugiausiai yra asmenys iki 40 metų amžiaus, teigia LIPFA.

Asociacijos narius nustebino dalies žmonių sprendimas vietoje dalyvavimo II pakopoje rinktis tik III pakopą. Pasak LIPFA vadovo, tai yra du skirtingi, vienas kitą papildantys finansiniai įrankiai ir galvojant apie ateitį privalu turėti juos abu.

„Kol kas yra sudėtinga pateikti tikslesnius duomenis, pastebime, kad nedidelė dalis II pakopos klientų, nutarusių stabdyti įmokas į ją, pareiškė norą rinkis III pakopą, kurioje įmokos pervedamos savanoriškai, neribojant jų apimties, vis dėlto norime atkreipti dėmesį, kad tik visose trijose pakopose dalyvaujantys gyventojai gali veiksmingiau kontroliuoti savo finansus ir užsitikrinti pensijos dydį, kuris, ekspertų skaičiavimu, turėtų siekti apie 80 proc. iki pensijos gautų pajamų“, – pranešime sako Š. Ruzgys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

demagogija

demagogija portretas
straipsnis tendencingai melagingas

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl Italija sumažino pensijiniį amžių? Italijos vyrai gali išeiti į pensiją 62 metų, jei turi 38 metų stažą. Giuseppe Conte vyriausybė aiškina pensijų sistemos pokyčius tuo, kad ankstyvas išėjimas į pensiją paskatins aktyvesnį šalies ekonomikos augimą, nes stimuliuos darbo rinką. Konkrečiai, Italijos valdžios institucijų teigimu, naujoji pensijų sistema įgalins jaunus žmones patekti į darbo rinką ir taip sumažins jaunimo nedarbą. Pensinio aprūpinimo išmokos dabar paveiks apie 400 000 senesnių italų, kurie, kaip sakė žymiausias šių dienų Italijos politikas Salvini, „Mes palikdavome darbą, išeidami tiesiai į kapą“.

Kęstas

Kęstas portretas
Jaunų žmonių ankstesnis įtraukimas į atsakingesnius darbus turėtų padidinti Italijos ekonomikos dinamiškumą. Pensijinį amžių sumažino ir geriau besitvarkanti, negu mes, kaimynė Lenkija. Lietuvos neoliberalai neseniai priešingai, padidino pensijinį amžių, kad Lietuvos ūsuoti bebrai išeitų į kapą kartu su visa Lietuva. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių